čtvrtek 28. leden 2016 0:00

Jak žil Che Guevara v Praze? Tajný konspirační byt odhalen

Mohl se Che Guevara nadýchnout čerstvého vzduchu nebo zůstával po celou dobu svého utajeného pobytu v Praze skryt v podzemí? A jak se mu žilo na pár metrech čtverečních..? Podívat se, v jakých podmínkách přebýval někdejší legendární komunistický revolucionář, nyní můžete v nové Galerie Spektrum v centru Prahy.

Konspirační byt legendárního marxistického revolucionáře Ernesta Che Guevary se nachází ve sklepení galerie. Ve skromně, ale účelně, zařízené místnosti dobovým nábytkem a originálními doplňky z šedesátých let minulého století odpočívá vůdčí postava kubánských guerill na pohovce.

 

„V tajném bytě nechybí ani jeho neodmyslitelný baret s rudou hvězdou visící na věšáku nebo jeho původní fotografie navozující temnou atmosféru minulého režimu," uvedla ředitelka galerie Tereza Smejkalová. Galerie plánuje podkreslit prohlídku i vysílání záznamů autentických projevů charismatického vůdce. Che Guevara měl k české metropoli blízký vztah. Navštívil ji opakovaně, a sice v roce 1960 a v roce 1965. O rok později zde dokonce strávil několik měsíců po neúspěšné misi v Kongu. Místo svého pobytu měnil, bydlel na více utajovaných místech, mimo jiné v konspiračním bytě kubánských tajných služeb v Holešovicích nebo ve vile v Ládví.

 

Galerii Spektrum ve Štěpánské ulici v centru Prahy je možné navštívit každý den od 9 do 19 hodin. Kromě tajného bytu Che Guevary zde najdete i řadu vzácných historických voskových figurín, stovky filmových plakátů zlaté éry Hollywoodu nebo desítky starých hracích automatů

 

Více na www.galleryspectrum.cz.