pondělí 10. srpen 2015 0:00

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Rozmazlete sebe a své nejdražší a připravte TEPLÝ JAHODOVÝ DEZERT INSPIROVANÝ ŘECKOU KUCHYNÍ podle receptu, který pro Minervu vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.

Někdy se může stát, že nebudete vědět co s jahodami – potom určitě vyzkoušejte tento teplý jahodový dezert s tvarohem a vlašskými ořechy. Je to poněkud netradiční postup i těsto, ale je docela jednoduchý a zvládne jej úplně každý! Část másla je nahrazena kvalitním olivovým olejem, který je vhodný na vaření a zamezí přepalování másla, výsledný dezert potom bude zdravější.

 

Také část moučného podílu je nahrazena celozrnnou moukou (dodržte daný poměr, dezert by jinak byl příliš hutný a těžký na struktuře). Je jen na vás, jestli na vrch přidáte nějaká další semínka kromě vlašských ořechů. Ty jsou v dezertu úžasné a vylepší ještě o kousek nutriční hodnoty.

 

Budete potřebovat:

* 100 g másla

* 100 g olivového oleje vhodného na vaření Minerva Classic

* 1 šťastné vejce

* 280 g mléka

* 170 g hladké mouky

* 160 g celozrnné pšeničné mouky

* 180 g třtinového cukru (můžete nahradit 120 g medu)

* 2 lžičky prášku do pečiva

* ½ lžičky sody na pečení

* ½ lžičky soli

* (kůra z jednoho bio citrónu)

* 120 g vlašských restovaných ořechů

* 500 – 600 g jahod

* 110 g tvarohu (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh)

* řecký jogurt na servírování

* vanilkový cukr na pocukrování

 

Jak na to:

 

1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)

 

2. Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.

 

3. Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.

 

4. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

 

Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.

 

TIP: Vyzkoušejte řeckou jedničku - olivový olej na vaření!

 

Pokud chcete vařit zdravě a chutně, sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje a pokrmům dodá potřebnou lehkost. Minerva Classic je v porovnání s extra panenským olivovým olejem lehčí a jemnější, což je ideální právě na vaření. Díky svým specifickým vlastnostem a výbornou chutí je nejvíce používaným olejem v Řecku.

 

Řecké olivové oleje Minerva zakoupíte v běžné síti větších obchodů od 149 Kč.

 

Více o řeckých olivových olejích Minerva na http://www.minerva-foods.com/cz.