pátek 6. prosinec 2019 0:00

Netradiční recept: Rybí polévka

Rybí polévka – klasika, která nemůže u štědrovečerní večeře chybět. S projektem Zrozeno v EU vám přinášíme netradiční recept na tento pokrm.

Na rybí vývar budeme potřebovat:

 

· 500g odřezků z ryby (může být pstruh, kapr, štika, nebo mix)

· 1 veliká cibule

· 1 svazek petrželové natě

· 2 mrkve

· 2 petržel

· 1 celer

· Nové koření

· Pepř

· Sůl

· 1,5 litru vařící vody

 

Příprava vývaru je velice jednoduchá. Mrkev, petržel, cibuli a celer oloupeme a rozkrojíme. Takto připravenou zeleninu dáme do hrnce, zalejeme vařící vodou, přidáme koření, petrželovou nať a odřezky z ryb. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu. Čím déle, tím lépe. Následně vývar přecedíme. Takto připravený vývar můžeme dále použít, nebo jej zamrazit.

 

Sytá rybí polévka

 

· 2 bílé cibule

· 2 stroužky česneku

· 4 lžíce olivového oleje

· 200g mrkve

· 200g celeru

· 100g petržele

· 200ml rajčatového protlaku

· Litr rybího vývaru

· Půl lžičky uzené papriky

· Půl lžičky mletého kmínu

· Sůl

· Bobkový list

· 500g rybího masa (pstruh, kapr, štika, mix…)

· Čerstvý koriandr

 

Cibuly a česnek nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu posypeme mletou paprikou a kmínem a chvíli restujeme.

 

K zelenině přidáme rajčatový protlak, rybí vývar a ryby nakrájené na větší kostky. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžeme podlít ještě více vývarem. Vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme zhruba 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.

 

Jakmile je polévka hotová, vyndáme bobkový list a servírujeme. Před podáváním posypeme polévku nasekaným koriandrem