Na rybí vývar budeme potřebovat:
· 500g odřezků z ryby (může být pstruh, kapr, štika, nebo mix)
· 1 veliká cibule
· 1 svazek petrželové natě
· 2 mrkve
· 2 petržel
· 1 celer
· Nové koření
· Pepř
· Sůl
· 1,5 litru vařící vody
Příprava vývaru je velice jednoduchá. Mrkev, petržel, cibuli a celer oloupeme a rozkrojíme. Takto připravenou zeleninu dáme do hrnce, zalejeme vařící vodou, přidáme koření, petrželovou nať a odřezky z ryb. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu. Čím déle, tím lépe. Následně vývar přecedíme. Takto připravený vývar můžeme dále použít, nebo jej zamrazit.
Sytá rybí polévka
· 2 bílé cibule
· 2 stroužky česneku
· 4 lžíce olivového oleje
· 200g mrkve
· 200g celeru
· 100g petržele
· 200ml rajčatového protlaku
· Litr rybího vývaru
· Půl lžičky uzené papriky
· Půl lžičky mletého kmínu
· Sůl
· Bobkový list
· 500g rybího masa (pstruh, kapr, štika, mix…)
· Čerstvý koriandr
Cibuly a česnek nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu posypeme mletou paprikou a kmínem a chvíli restujeme.
K zelenině přidáme rajčatový protlak, rybí vývar a ryby nakrájené na větší kostky. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžeme podlít ještě více vývarem. Vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme zhruba 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
Jakmile je polévka hotová, vyndáme bobkový list a servírujeme. Před podáváním posypeme polévku nasekaným koriandrem