Světlé škvarkové pracny
Pracny jsou druhem cukroví, které se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste naši světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte zadost a zároveň upečete „úplně nový“ recept!
Počet porcí: 1 plech
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
250 škvarků
2 žloutky
150 ml mléka
1 kulička nového koření
½ lžičky mleté skořice
cukr moučka na obalení
Postup:
1. Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.
Slepované karamelové sušenky
Milujete karamel a nechcete pečením vánočního cukroví strávit celý den? Pusťte se do našich karamelových sušenek, které vám může pomoct poslepovat kamarádka nebo děti. A pokud je budete chtít trochu ozvláštnit, můžete použít embosovaný váleček nebo vykrajovátka méně tradičních tvarů. Na náplň jsme vybrali Salko karamel, zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko, které použijte tak, jak je.
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin odležení těsta
Náročnost: *
Ingredience:
400 g hladké mouky
250 g másla
180 g vanilkového cukru
1 vejce
1 žloutek
karamelové salko
mouka na pomoučení
Postup:
1. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte navíc jeden žloutek.
2. Přidejte prosetou mouku, změklé máslo a cukr.
3. Vypracujte lesklé těsto a dejte alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.
4. Poté těsto vyndejte z lednice, pokrájejte na několik částí a postupně je vyválejte na pomoučeném válu.
5. Vykrájejte tvary a dejte péct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Slepte karamelovým salkem.
Tvarohová štola
První zmínka o štole jako o vánočním pečivu pochází z roku 1329, kdy ji jako vánoční dárek dostal německý biskup Jindřich I. Protože se štola dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo, nesmělo se do ní přidávat máslo ani mléko a obsahovala jen mouku, kvasnice a vodu.
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Ingredience:
500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g tučného tvarohu
3 lžíce tuzemáku
250 g změklého másla
80 g rozpuštěného másla na potření
100 g namočených rozinek
100 g nasekaných mandlí
50 g kandované citronové kůry
moučkový cukr na posypání
špetka soli
Postup:
1. K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
2. Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.
3. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek.
4. Štolu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.
5. Poté štolu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.
Cibulový dip
Během vánočních svátků a vítání nového roku trávíme spoustu času s přáteli a svými nejbližšími, kterým je třeba připravit nějaké pohoštění. Pokud už nechcete u pohádek kromě cukroví pojídat klasické chlebíčky nebo slané tyčinky a řídíte se heslem za málo peněz hodně muziky, zkuste náš tip na cibulový dip z cibule, smetany a žervé.
Počet porcí: 5
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
3 větší cibule
220 g zakysané smetany
60 g žervé
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce olivového oleje
hrst kudrnkové petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Na olivovém oleji osmažte cibulku, aby byla zlatá, až nahnědlá.
2. Poté smíchejte v misce cibuli, smetanu, žervé, ocet a podle chuti osolte a opepřete.
3. Podávejte na oblíbeném světlém pečivu s posekanou petrželkou.
Vaječňák se skořicí
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit.
Počet porcí: 10–12
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: *
Ingredience:
0,5 l tuzemáku
1 vanilkový cukr
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky mleté skořice
6 žloutků
1 salko
4 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu.
2. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut.
3. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.
Hrachová kaše
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
Náročnost: **
Ingredience na kaši:
500 g zeleného hrachu
0,5 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
120 ml mléka
2 velké stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup hrachová kaše:
1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
6. Kaši zjemněte lžící másla.