pátek 18. říjen 2019 0:00

Příběh šumivého vína

Označení crémant popisuje jeden druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského. Crémant je značka jakosti – vyrábí se tradiční metodou, v určitých oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech.
Také crémant má však původ v regionu Champagne. Toto označení se kdysi používalo pro šumivá vína vyráběná v Champagne, která byla méně perlivá než „plně šumivá“ vína šampaňská (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér, zatímco crémant obvykle méně než 4).

 

V roce 1985 byla uzavřena dohoda, že výrobci z jiných regionů než Champagne nebudou dále používat pojem „šampaňská metoda“ (méthode champenoise) a že výrobci z Champagne se zase vzdají názvu crémant. Od tohoto roku slovo crémant označuje šumivé víno z jiných francouzských regionů než Champagne, přičemž se ale vyrábí stejnou metodou jako šampaňské. Zároveň se výroba crémantu řídí stejnými parametry jako v případě šampaňského vína, jen množství cukru nesmí překročit 50 g/l.

 

Crémant v Česku

 

Zatím jen úzká skupina lidí v Čechách ví, že Crémant je v podstatě šampaňské, které se vyrábí ze stejných hroznů, při stejných postupech, ale na vinicích mimo Champagne, a také že je cenově mnohem příznivější než šampaňské. Není divu, protože v Česku bylo ještě nedávno téměř nemožné setkat se s lahví kvalitního crémantu. Až v roce 2018 se na tento nápoj zaměřil v rámci svého podnikání Denis Klinger, který začal do Čech dovážet ty nejlepší produkty a odhalovat jejich tajemství i českým labužníkům.

 

Denis Klinger, zakladatel značky „Mon Crémant – mé francouzské bublinky“, je Francouz z Alsaska. Dlouho pracoval pro velkou nadnárodní společnost, díky které prožil mnoho let v různých částech světa – delší dobu pobýval například v Maďarsku, na Slovensku nebo v Jižní Koreji. Nyní žije se svou rodinou v České republice.

 

„Mon Crémant“ znamená v překladu z francouzštiny „můj crémant“. Crémanty mají charakter, potěší každého milovníka bublinek, jen si každý musí najít ten svůj – ten, který bude dokonale lahodit jeho chuti. Podle Denise Klingera je český zákazník velmi náročný, v případě šumivých vín dvojnásob. Nerad přistupuje na kompromisy v kvalitě, ale zároveň si dává pozor na rozpočet. Tím se řídí i značka „Mon Crémant“ – přístupem dostupného luxusu.

 

Crémant pro každého milovníka bublinek

 

Nabídka crémantů je široká – od chardonnay po pinot noir, od extra-brut po demi-sec, od blanc de blancs po rosé. V Česku nabízí „Mon Crémant“ největší a nejširší výběr crémantů na trhu – jen to nejlepší a za správnou cenu. Například zatímco podle zákona musí crémant zrát v lahvi před odstraněním kalu alespoň 9 měsíců, crémanty v nabídce Denise Klingera zrají výrazně déle, v některých případech i 120 měsíců. Výsledky jsou tak přesvědčivé, že mnohé z produktů „Mon Crémant“ pravidelně porážejí v soutěžích se slepou degustací své slavnější bublinkové příbuzné.

 

Už nyní velmi široký výběr v jediné české crémant prodejně (Nádražní 890/50, Praha 5) nebo v e-shopu (www.moncremant.cz) bude ještě širší, protože Denis Klinger pořád pátrá po stále nových vynikajících bublinkách – aby si každý našel svůj crémant, který bude ladit s jeho osobností anebo s příležitostí, při níž bude podáván. Při hledání nejlepších dodavatelů z Alsaska pochopitelně pomohlo, že odtamtud pochází – osobní známosti a rodinné vazby mu pomohly objevit i pár nepříliš známých klenotů. A jako velký milovník bublinek a Francouz se zkušenostmi z mezinárodního obchodu si dokázal vyhlédnout producenty také v dalších francouzských regionech a navázat s nimi solidní obchodní vztahy tak, aby mohl svým českým zákazníkům udělat radost.

 

Crémant zajímavosti

 

Nejdražší crémant:

Crémant d’Alsace INSOMNIA (extra-brut, r. 2006, objem 0,75 l, obsah alkoholu 12 %) z vinařství Cave Jean-Claude Buecher (Alsace) se připravoval téměř 10 let, než byl uveden do prodeje. Tento absolutně unikátní a nadčasový crémant, vyrobený z odrůdy pinot blanc, zrál 110 měsíců, než prošel v nedávné době degorzáží. Překonal všechny ročníky 2004–2009, čas a vinařské umění ho přivedly k naprosté dokonalosti. Crémant d’Alsace INSOMNIA si můžete vychutnávat v jeho dokonalosti jak samotný, tak jako geniální gastronomický doplněk od aperitivu až po dezert. Doporučená teplota podávání je 6–8 °C. K dostání v kamenné prodejně (Nádražní 890/50, Praha 5) a e-shopu (www.moncremant.cz) za 980 Kč.

 

Vinařství s výhradně ženským managementem:

Rodinné vinařství Célène (Bordeaux) se zrodilo spojením historických vinic Crémant de Bordeaux (Ballarin) a vinic rodiny Lannoye. V čele vinařství stojí Françoise Lannoye, ke které se v průběhu let přidala i její dcera Céline a vinařství momentálně vedou spolu. Jejich motem je identita, kvalita a autentičnost. Nezaměřují se pouze na crémanty, ale i na produkci tradičních vín. Célène spojuje tradiční vinařské dědictví regionu s novými světovými trendy, prodá 1,5 milionu lahví crémantů za rok.

 

Crémant pro královské rodiny

 

V roce 1811 se mladý bruselský Vlám Jean Baptiste Ackerman rozhodl přestěhovat do Francie a usadit se v úrodném Saumuru. Byl v té době již obeznámen se všemi taji šampaňského, a proto volba nového působiště nebyla náhodná – věděl, že zde najde prostředí, které obdaří vína přirozeným sklonem k šumivosti. Vinařství Ackerman (Loire) se proslavilo po celém světě, když byly jeho crémanty podávány během koktejlů belgických a britských královských rodin. V současnosti je Ackerman předním vinařstvím údolí Loiry. Jeho prestižní „fines bulles“ představují více než polovinu firemního obratu.