pondělí 10. duben 2023 0:00

V botanické zahradě v Troji opět létají tisíce exotických motýlů, výstava představuje kouzlo proměny

V Botanické zahradě hl. m. Prahy začala výstava tropických motýlů, která tentokrát poodhaluje tajemství metamorfózy. Patronkami této jedinečné přehlídky se staly herečky Jana Plodková, Andrea Růžičková, Veronika Arichteva a Martina Pártlová.

Do Prahy postupně doputuje na 5500 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Botanická zahrada svou letošní sezónu zasvětila Asii a asijské přírodě, takže na výstavě nebudou chybět zástupci asijských motýlích druhů, jako je krásný filipínský otakárek Atrophaneura semperi, asijský příbuzný monarchy stěhovavého Danaus chrysippus nebo drobná, pěticentimetrová babočka, která bude tou nejmenší na přehlídce – Acraea violae. K vidění bude i oblíbený Morpho peleides s blankytně modrými křídly nebo martináč Attacus atlas, patřící k největším motýlům na světě. Akce má i edukativní rozměr a vývoj motýla přiblíží prostřednictvím nadživotního modelu, díky němuž návštěvníci uvidí velikostní rozdíly. Výstava Motýli, kouzlo proměny se koná od 7. dubna do 21. května. 

 

„Ani v letošní sezóně nepřipravíme návštěvníky o jednu z neatraktivnějších akcí, za kterou každoročně přicházejí desetitisíce zájemců. Výstava motýlů láká rodiny s dětmi, školní kolektivy i dospělé. Ve skleníku Fata Morgana bude k vidění nádherná přehlídka barev, návštěvníci tu ale najdou i řadu pozoruhodných informací ze života motýla a jeho vývoje. Vzhledem k tomu, že motýli se každoročně těší velkému zájmu a kapacita skleníku Fata Morgana je omezená, upozorňujeme na možné čekání před vstupem do skleníku. Velmi si vážíme toho, že patronát nad naší výjimečnou výstavou přijaly čtyři výjimečné dámy – Jana Plodková, Andrea Růžičková, Veronika Arichteva a Martina Pártlová,“ zve k návštěvě Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

„Botanická zahrada v Troji patří k častým cílům procházek a výletů, a to nejen Pražanů, ale i zájemců z jiných regionů. Výstava motýlů je jednoznačně akcí, která se setkává s velkým

zájmem. Velmi mě těší, že kromě toho, že je tato zelená oáza místem odpočinku, nabízí návštěvníkům i edukativní program a výstava motýlů je jedním z nich. Přirozeně se koná na jaře, takže kromě skleníku Fata Morgana si návštěvníci užijí i rozkvétající záhony venkovních areálů,“ doplňuje pozvánku Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy, která má nyní botanickou zahradu ve své gesci.

 

Motýlí druhy nejen z Asie

Do trojské botanické zahrady postupně dorazí na 5500 kukel několika desítek druhů. V této „sbírce“ živých motýlů nebudou chybět druhy z tropických oblastí Asie, například endemický filipínský otakárek Atrophaneura semperi, jenž má černá křídla s červenými skvrnami o rozpětí až 15 cm. Je to jeden z největších asijských otakárků. Podobný, jenom o trochu menší je otakárek Papilio rumanzovia rovněž z Filipín. Na druhé straně barevného spektra je pak Hebomoia glaucippe, běl