pátek 20. říjen 2017 0:00

Výstava dýní v Botanické zahradě: Na děti čekají Dýňové hrátky

Tradiční výstava dýní v Botanické zahradě hl. m. Prahy se opět těší velkému zájmu  ze strany návštěvníků. Ti mohou obdivovat originální aranžmá i širokou škálu tvarů  a barev jedlých i dekoračních dýní. 21. a 22. října se milovníci těchto plodů mohou těšit na oblíbené Dýňové hrátky, kdy se budou zejména drobné dýně zdobit přírodninami.

Poslední říjnový den by si rodiny s dětmi neměly nechat ujít oslavy svátku Halloween, kterými je tentokrát provede Večerníček. Tato dětmi oblíbená postava se právě  na Halloween stane součástí projektu Kořeny osobností a v botanické zahradě vysadí  svůj strom. Výstava dýní končí v neděli 22. října, přístupná je denně  od 9.00 do 17.00 hodin. Přijďte si užít dýňový podzim v botanické zahradě.

  

Letošním tématem jednotlivých aranžmá a dekorací se stala domovina většiny druhů – Amerika. „Návštěvníci mohou obdivovat pyramidy i dýňové mozaiky inspirované kulturou amerických indiánů. Sbírka odrůd zapůjčená  z Oddělení genetických zdrojů zelenin, léčivých rostlin  a speciálních plodin, Olomouc-Holice představí novinky  ze šlechtění těchto rostlin,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Popusťte uzdu fantazii při Dýňových hrátkách

 

Na Dýňové hrátky, které každoročně výstavu uzavírají,  se těší zejména děti. „Dýně v rámci hrátek nedlabeme,  ale zdobíme je podzimními přírodninami. Díky dětské fantazii tak vznikají různá zvířátka, strašidýlka  či skřítci,“ uvedla Eva Novozámská, pověřená vedením oddělení programu Botanické zahrady hl. m. Prahy.  A dodává: „Zájemci si mohou dýně za drobný poplatek zakoupit přímo v zahradě, ostatní potřebné nástroje zde budou mít k dispozici.“  Výsledky svého snažení si nadšení tvůrci mohou odnést domů a vyzdobit si jimi svůj pokoj či zahradu. Chybět nebudou ani další drobné aktivity pro malé i velké šikuly. Odměnou může být dýňová polévka či lahodný čaj. 

 

Večerníček na Halloween zasadí svůj strom

I oslavy svátku Halloween mají v Botanické zahradě hl. m. Prahy svou tradici. Tentokrát jimi bude děti provázet samotný Večerníček, ten ještě před zahájením halloweenského veselí zasadí v zahradě svůj strom. „Projekt Kořeny osobností spojuje významné postavy našich dějin  i kulturního života s rostlinným bohatstvím botanické zahrady. Své místo v něm mají bezpochyby také známé dětské hvězdy, ať už je to Krteček a jeho autor Zdeněk Miler,  nebo mnoha generacemi milovaná dvojice Spejbl a Hurvínek. Chybět nesmí ani samotný Večerníček, který již více než padesát let uvádí oblíbenou večerní pohádku v České televizi,“ informuje Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

 

Autorem kluka s papírovou čepicí je známý český ilustrátor Radek Pilař a právě jeho dcery vysadí spolu s Večerníčkem strom, který tak bude návštěvníkům tuto oblíbenou postavu připomínat. Ke slavnostní výsadbě jsou zvány všechny děti i jejich rodiče, kteří by chtěli Večerníčka přijít podpořit. Budou tak u historické události, kdy se Večerníček stane  82. osobností mající svůj strom v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Po skončení akce se pak děti s oblíbenou postavou mohou vyfotit.

 

Od 16 hodin započne již opravdové halloweenské dovádění spojené se zdobením dýní  a tvorbou dýňových luceren. Dýně si zájemci zakoupí přímo v zahradě, potřebné nástroje  si mohou donést nebo je možné si je na místě zapůjčit. Chybět nebudou soutěže a zábavné úkoly pro nejmenší. V chladném počasí návštěvníky zahřeje dýňová polévka, opékané špekáčky, čaje z čajovny U Cesty nebo i pálenka v místní vinotéce. Po setmění projde zahradou průvod osvětlený dýňovými lampami. Doporučujeme zastávku u kaple svaté Kláry s jedinečným výhledem na noční Prahu. Přijďte si užít halloweenský večer plný magie. 

 

Výstava dýní v trojské botanické zahradě vzniká ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, Demonstrační a výzkumnou stanicí Troja, Centrem aplikovaného výzkumu zeleniny a speciálních plodin VÚRV v.v.i. a Oddělením genetických zdrojů zelenin, léčivých rostlin a speciálních plodin, Olomouc-Holice.

 

Kalendář akcí v trojské botanické zahradě od září do prosince 2017

 

City Cross Run Prague 2017

Běh přes město, přesto přírodou…

15. 10. od 10 h, Vinice sv. Kláry, Ornamentální zahrada, Stráň 

O barevné krásy podzimu se v zahradě podělíme s běžci třetího ročníku závodu City Cross Run Prague. Přijďte je povzbudit, vychutnat si pohled na Prahu spolu s dobrým vínem  anebo se jen tak projděte zahradou. Účastníci poběží přes vinici, expozice Středomoří, Stráň, okolo sousoší Lamy přes les směrem do severní části zahrady.

 

Americké pokojovky

4. 11. 2017 – 7. 1. 2018, 9–16 h, Fata Morgana

Téměř v každé domácnosti s jejími obyvateli žije nějaká tropická rostlina. Botanická zahrada  v letošním roce představuje flóru amerického kontinentu a poslední výstava návštěvníkům prozradí, které rostliny připutovaly do našich bytů a kanceláří z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky. A není jich málo, tropy Ameriky jsou totiž druhově nejbohatší oblastí světa.

 

Svatomartinský přípitek 

11. 11. od 11 h, Vinice sv. Kláry

Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak tajemství kvality nového ročníku. Již tradičně botanická zahrada zve 11. 11. v 11 hodin ke slavnostnímu otevírání Svatomartinského vína na Vinici sv. Kláry.

 

Adventní tvoření

25. 11. 10–17 h, Areál západ – zázemí administrativní budovy

Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro vaše blízké. 

 

Adventní rozjímání

16. 12.  13–16 h, Kaple sv. Kláry

Zpříjemněte si čekání na vánoční svátky biblickým čtením a hraním nebo pěveckým vystoupením v útulné kapli sv. Kláry nad stejnojmennou vinicí. Po rozjímání se můžete zahřát ve viničním domku, který nabízí různé druhy vín z Vinice sv. Kláry.

 

 

Kořeny osobností

 

Dlouhodobý projekt Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než osm desítek osobností poctilo v uplynulých osmi letech Botanickou zahradu  hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné poklady přírody,  ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

 

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman  či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména můžete potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat  a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.