pondělí 11. duben 2016 0:00

Ke startu, připravit, čelovky nasadit! Stromovku znovu rozsvítí Noční běh pro Světlušku

Se symbolicky rozsvícenými čelovkami vběhnou příznivci Světlušky 14. dubna do pražské Stromovky. Pátý ročník charitativního běhu na podporu lidí s těžkým zrakovým handicapem odstartuje ve 21.00 maratonská legenda Pavel Kantorek. O hudební rozcvičku se postará od 20.00 kapela Jelen.   

„Nezáleží na tom, zda jste rychlí anebo se pohybujete s rozvahou. Na Nočním běhu pro Světlušku patří záře reflektorů čelovek všem, kteří zaplacením startovného podpoří nevidomé na cestě k maximálně samostatnému životu plnému pestrých aktivit,“ zve na akci Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.  

 

Světluška pro své příznivce připravila v Praze trasy dlouhé 2,5 km a 4,5 km, na kterou se vydají, se mohou rozhodnout až na místě. Doprovodný program nabídne masáže od nevidomých, pořízení památečních fotografií nebo vystoupení hudebníků se zrakovým postižením Radima Vojtka a Martina Deyla.  Zájemci si budou moci vyzkoušet taky tzv. trasování, tedy běh se sportovcem se zrakovým postižením.  

 

Poběží i kapela Jelen a známé osobnosti

 

O hudební rozcvičku se postará populární kapela Jelen. „Pořádně to i s publikem rozjedeme, protože hned po koncertu seskočíme z pódia a poběžíme také. Já osobně jsem už v létě potrénoval spolu s nevidomými na světluščím trojkole při akci Jedeme pro Světlušku, takže si troufnu i na delší trasu,“ říká frontman kapel Jelen Jindřich Polák 

 

Velký díl na přátelské atmosféře Nočních běhů pro Světlušku má mimo setkávání vidících a nevidomých běžců různých sportovních úrovní i skutečnost, že světluščí běh organizují bez nároků na honorář dobrovolníci Jakub Hereš a David Podhola. Mezi běžce s čelovkami se zařadí i kardiochirurg Jan Pirk, beachvolejbalistka Kristýna Kolocová, moderátorka Nora Fridrichová, herci Filip Cíl a Jan Maxián, moderátoři Jiří Chum a Jan Smetana a další známé tváře.

 

Akcí plnou čelovek a běžců provedou z pódia moderátorka Lucie Výborná a sportovní komentátor Stanislav Bartůšek. Pokud chcete běžet za zvýhodněné startovné, neváhejte se registrovat na www.behprosvetlusku.cz. Prvních 3500 přihlášených běžců dostane startovní balíček s čelovkou a sportovní taštičkou. Zaplatit plné startovné je možné hotovostně i bezhotovostně také přímo na místě před startem.   

 

Vloni se na pražském Nočním běhu pro Světlušku vybralo přes 1,9 milionů korun. Spolu s brněnským během se pak výsledná částka vyšplhala na 2 142 000 Kč. 

 

Pro Světlušku se s čelovkami poběží i v Brně a nově v Jihlavě 

 

Brněnský Noční běh pro Světlušku se uskuteční 21. dubna v parku Lužánky, kde zahraje kapela The Glass Onion a běžce přijdou podpořit třeba herec Zdeněk Junák nebo elitní běžec Jiří Homoláč. Světluška letos poprvé zalétne také do Jihlavy, která má kromě premiéry i další unikát. Trasa povede 28. dubna z amfiteátru přes noční zoologickou zahradu. Oba běhy budou startovat ve 21.00.

 Sledujte novinky na webu www.behprosvetlusku.cz, www.svetluska.net nebo FB Světlušky.