neděle 26. duben 2015 0:00

Karel Roden má v Muzeum Grévin svého dokonalého dvojníka

S veřejnosti nedostupným ženským idolem, akčním hrdinou a hollywoodským zloduchem Karlem Rodenem se od dubna můžete kdykoliv potkat a dokonce se s ním i kdykoliv vyfotit. Do rozvětvené rodiny v legendárním Muzeu Grévin v úterý přibyla Karlu Rodenovi k nerozeznání podobná socha z vosku, jejíž výroba stála přes 1 milion korun.

Návštěvníci Muzea Grévin v Celetné ulici se mohou od 1. dubna 2015 setkat s jednou z největších českých filmových hvězd současnosti, která si zahrála s Robertem de Niro nebo s Mr. Beanem.

 

„Karel Roden jako světově známý český herec na sebe poutá velkou pozornost, i proto mezi osobnosti Muzea Grévin stoprocentně patří," tvrdí Daniela Pedret, ředitelka pro marketing a komunikaci.

 

Karel Roden tak rozšířil unikátní kolekci více než 80 figurín nejvýznamnějších osobností českého i světového šoubyznysu, kultury i historie. Nového kolegu přivítají nejen slavní herci Vlasta Burian a Vladimír Menšík, ale také spisovatel Karel Čapek nebo voják Švejk v sugestivním prostředí intelektuální prvorepublikové kavárny ve třetím patře muzea Grévin.

 

Jeho voskovou figurínu tvořil v Paříži tým 15 umělců. Aby byly Rodenovy rysy k nerozeznání od originálu, použili tvůrci nejmodernější skenovací technologie a počítačové 3D modelování. „Karel Roden „zabral" profesionálům v Paříži zhruba šest měsíců práce. Každý detail prostě musí být perfektní. Výsledkem je socha k nerozeznání od originálu," uvedla Daniela Pedret.

 

Sám herec do procesu výroby sochy zasahoval s perfekcionismem sobě vlastním. „S výsledkem byl, myslím, spokojen, poslední změny na základě jeho připomínek nebyly zásadního charakteru, běžný návštěvník by rozdíl asi nepostřehl," podotkla k dokončení voskového dvojníka Karla Rodena Daniela Pedret.

 

Expozice Muzea Grévin je umístěna v pražské Celetné ulici. Úchvatné muzeum, které navrhl francouzský designér Julien Bertevas, nabízí skvělou zábavu, osobní setkání s 80 světovými velikány, interaktivní hry a multimediální prezentace. Rozkládá se na 3000 metrech čtverečních na třech patrech a o vytvoření působivé atmosféry se zde stará čtyři sta světel.

 

Muzeum Grévin, které si Prahu vybralo ke své světové expanzi jako první město po Paříži a Montrealu, otevřelo loni v květnu. Od té doby jeho popularita prudce roste: každým dnem očekává 100 000. návštěvníka. „Lidé se chtějí bavit: chtějí propracovanou iluzi prostředí, chtějí interaktivní zábavu a chtějí zážitek bez omezení a zákazů," dodává Daniela Pedret.

 

„Naše voskové osobnosti nejsou za sklem: můžete se s nimi vyfotit, poměřit si ramena nebo je třeba obejmout."Pro 100 000. návštěvníka připravilo Muzeum Grévin věcné ceny v hodnotě 7000 korun. A protože na významný svátek nemá mít nikdo smůlu, zajímavý dárek si odnesou také hosté s pořadovými čísly vstupenek 99 999 a 100 001.

 

Odhalení sochy Karla Rodena se zúčastnila řada známých osobností. Slavnostním uvedením herce do muzea provázela moderátorka Jolana Voldánová, která zde svou vlastní sochu téměř rok má a vedle níž Roden v „prostředí pražské kavárny" Grévinu stojí.

 

Kmotry byli herci Jan Přeučil, který herce učil na škole a prozradil, že už tehdy byl Roden velmi plachý, ale velmi talentovaný herec. Dále moderátorka Marie Tomsová, herec a bavič Jiří Werich Petrášek, Rodenův kolega ze Studia Dva herec Ondřej Sokol, herec a imitátor Petr Martinák, stylista a vizážista Kája Pavlíček, cvičitelka Hanka Kynychová, moderátor Petr Martinák, zpěvák, finalista SuperStar Martin Šafařík...

 

Ti všichni soše popřáli hodně obdivovatelů, stejně jako samotnému Karlu Rodenovi a hodně zajímavých rolí a úspěchů. Všem se socha, která je nesmírně věrohodná a doslova „jen promluvit" velmi líbila. A mnozí na první pohled nevěřili, že v sále muzea nestojí živý herec. Návštěvníci sami se mohou přesvědčit o tom, jak socha Karla Rodena na ně bude působit.

 

Karel Roden (52) držitel Českého lva a Ceny Alfréda Radoka, působil po absolvování DAMU v Divadle na Vinohradech, odkud odešel v r. 1988 do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Posléze působil i na dalších scénách (Národní divadlo, Divadlo Na zábradlí, Labyrint, Divadlo na Starém Městě). Cenu Alfréda Radoka dostal za postavu Bruna v komedii Velkolepý paroháč (Divadlo v Dlouhé).

 

Natočil celou řadu českých filmů, mezi ty nejúspěšnější patří Čas sluhů, Král Ubu, Kuře melancholik, Habermannův mlýn, v nedávné době pak Lidice nebo Fotograf. Českého lva získal za hlavní roli ve filmu Hlídač č. 47. Postupně se rozšiřovala i jeho zahraniční filmografie - na kontě má mj. snímky 15 minut (s Robertem De Niro, který si ho pro tento film sám vybral), Neprůstřelný mnich, Bournův mýtus a také komedii Prázdniny Mr. Beana.