neděle 4. prosinec 2022 0:00

Výroba domácích svíček

Světlo svíček na člověka působí uklidňujícím dojmem, navozuje pocit klidu, způsobuje uvolnění a připravuje tělo na relaxaci. V období brzkého stmívání nahrazuje svit plamene tolik chybějící paprsky slunce. Proto z praktických i těch „magických“ důvodů neodmyslitelně patří do našich domovů. Než si vlastní svíčku vyrobíme, je třeba znát pár základních informací, z nichž nejdůležitější jsou druhy vosku – tělo svíčky a typy knotů – hřejivé srdce svíčky.

Jak se vyznat v typech vosků?

Podle naší životní filozofie či vztahu k přírodě si můžeme vybírat z tří hlavních typů vosků. Každému bude vyhovovat něco jiného, každý typ vosku také vytvoří jiný efekt a má lehce odlišné použití. Můžeme si oblíbit jeden, nebo zkoušet postupně tvořit ze všech podle naší libosti.

 

Základním typem vosku je parafín. Ten se používá hojně v různých oborech od zdravotnictví přes kosmetický průmysl až po výrobu svíček. Získává se destilací ropy. Jedná se tedy o přírodní materiál nerostného původu. Na svíčky se používá svíčkový parafín s nízkým obsahem oleje. Je průsvitný, bělavé barvy. Aby se předešlo nežádoucím jevům jako bublinkám či lupínkům, přidávají se do parafínu různá aditiva.

 

Můžeme také použít rostlinné vosky, které jsou získávány z čistě rostlinných zdrojů. Jsou biologicky rozložitelné, šetrné k přírodě a oblíbené mezi vegany. Nejčastěji se setkáme s voskem sójovým a palmovým. V případě použití těchto vosků musíme dopředu vědět, zda chceme svíčku v nádobě nebo volně stojící – vosky pro tyto dva typy použití mají totiž jinou viskozitu a mastnost. „Sójový vosk je vyrobený z oleje sójových bobů. Je tedy zcela obnovitelný a ekologický. Sójová svíčka hoří čistě a pomalu. Palmový vosk je vyrobený z palmového oleje. Jeho předností je stabilita, hoří čistě a bez sazí. Výborně se míchá s vůněmi a esenciálními oleji, protože dobře drží a nese vůni. A pokud ho přehřejeme, vytváří efekt ledových květů či námrazy,“ vysvětluje Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka Manumi.

 

Určitě všichni budou znát včelí vosk, který je přírodním vedlejším produktem včelařství. Svíčky z tohoto vosku mají typickou žlutou medovou barvu a specifickou vůni. Můžeme do něj také přidávat aromata, ale vůně nenese tak dobře jako jiné rostlinné vosky. Vždy bude mít lehkou vůni medu, ale na druhou stanu hoří při správném použití knotu déle než rostlinné vosky.

 

Jak správně rozehřívat vosk?

Teplota tání každého typu vosků je různá, tento údaj najdeme na jejich obalech. Obecně bychom ale neměli překračovat teplotu 80 °C. Vyjma vosku palmového k získání „ledového“ efektu. Vosky rozehříváme nejlépe ve vodní lázni, postupně a pomalu, abychom předešli příliš prudkému rozehřátí či přepálení vosku a materiál neznehodnotili. K tavení vosku si vyčleňte nádobí pouze pro tento účel.

 

Správná technologie vytvoří dokonalou svíčku – Lití vosku do formy nebo do nádoby

Vosky na svíčky můžeme používat různým způsobem a vytvářet jejich mícháním anebo postupným přiléváním různé efekty. „Vosky mají ale různé vlastnosti. Ty pro svíčky do pevných nádob z keramiky nebo skla jsou mastnější, hutnější a mají lepší přilnavost k povrchu,“ popisuje Zuzana Dobšíčová. Před litím nádobu předehřejeme, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Naopak vosky vhodné do forem naopak mají přilnavost k povrchu menší a jdou tak lépe z forem vyjmout. „Na svíčky můžeme použít formy různých tvarů, velmi dobře se pracuje se silikonovými formami, ale používají se i hliníkové či polykarbonátové,“ vysvětluje Zuzana a odkazuje na kreativní e-shop, kde veškeré potřeby pro domácí výrobu svíček najdete.

 

Jak si svíčku vylepšit vůní a ozdobami?

Každá svíčka může být jedinečná a mít své poslání a kouzlo. Do vosků můžeme přidávat i různá do vosků určená barviva a barvy můžeme i vrstvit. Vytvořit můžeme i svíčky terapeutické přidáním pár kapek esenciálních olejů, které jsou nám příjemné. Ozdobit svíčky lze okvětními lístky, drobnými kamínky či kořením podle našich představ a záměru využití.

 

Knot je srdcem svíčky – Jak vybrat ten vhodný?

Aby svíčka plnila svůj účel, dobře odhořívala a nezanechávala saze či nepříjemný zápach, je výběr knotu důležitým krokem. Základním typem knotu jsou knoty textilní, které se hodí pro svíčky z parafínu, rostlinného i včelího vosku. Nejlepší volbou jsou knoty vyrobené z čisté bavlny bez příměsí ostatních látek – hoří beze zbytku a bez zápachu. Pro včelí vosky se však doporučují knoty, které mají vpletený do bavlny papírek pro lepší nasákavost vosku. „Můžeme se setkat i s knoty dřevěnými, které vydávají při hoření příjemný praskavý zvuk dřeva. Ty se hodí ale jen pro svíčky lité do nádob a jsou vhodné pro aromatizované svíčky, protože odhořívají pomalu. Nečekejte ale velký plamen jako u běžného knotu, ty dřevěné hoří nízkým mírným plamenem,“ popisuje Zuzana Dobšíčková z Manumi. Můžete je pořídit hotové, ale lze je připravit i doma. Přípravou domácích knotů vás blíže provede článek na blogu Manumi.cz.

 

Příprava domácí svíčky do nádoby v 5 krocích

 

1. Rozehřejeme vosk podle návodu na balení

2. Na dno nádoby zafixujeme knot kapkou lepidla či vosku

3. Napneme knot pomocí držáku (stačí dřívko položené přes nádobu)

4. Nalijeme vosk do nádoby, tak aby knot dostatečně přesahoval hladinu vosku

5. Necháme svíčku minimálně 48 hodin vytvrdnout a knot zkrátíme na doporučenou délku (textilní knoty 1 cm a dřevěné 4–6 mm)