středa 6. září 2023 0:00

Tipy na zajímavé výlety a akce v září: za skláři do Českého kraje, rekonstrukcí prvního sestupu do Macochy či na Jablkobraní

Babí léto je ideálním obdobím pro výlety po naší krásné zemi. Můžete si užít konec léta v přírodě, a ještě navíc zažít zajímavý kulturní, zábavní či gastronomický program. Anytime přináší několik tipů na zářijové víkendy. 


Skleněné městečko Železný Brod 2023, 16. a 17. září
Objevování krás přírody Českého ráje můžete spojit s městskou slavností zaměřenou na oslavu sklářství. Jedná se o tradiční setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických zájemců. Letošní tradiční setkání nabídne nejen mnoho výstav, ale také bohatý kulturní program plný dechové hudby a tanečních vystoupení. Budete mít možnost obdivovat kreativitu a řemeslnou zručnost studentů sklářské školy nebo se aktivně zapojit do speciálního programu „tvůrčích sklářských dílen“. Na Malém náměstí, ve sklářské škole a v dalších prostorech budou mistři tohoto oboru předvádět sklářská řemesla charakteristická pro zdejší region. Návštěvu této akce můžete spojit nejen s výletem do Českého ráje, ale také s poznáváním nedalekých Krkonoš. 

Noční prohlídky hradu Helfštýn, Lipník nad Bečvou, 16. září
Hrad Helfštýn připravil letos speciální noční prohlídky s doprovodným programem. Zaměřuje se vždy na jeden z lidských smyslů – čich, sluch, hmat, chuť a zrak.  V sobotu 16. 9. hrad ožije tématem hmat. Hrad Helfštýn byl po dvou stoletích chátrání, desítkách let hledání cesty záchrany a třech letech stavebních nedávno krásně zrekonstruován. Hradní palác nabízí z ochozu unikátní výhled do údolí Moravské brány. Palác se dočkal proskleného zastřešení, a navíc i několika schodišť a můstků, které propojily místa, kam lidská noha nevkročila po celá staletí. Poloha hradu nedaleko Lipníka, uprostřed zalesněných kopců nad údolím s řekou Bečvou, uspokojí i ty návštěvníky, kteří milují přírodu, klid a pohodlí. 

Rekonstrukce prvního sestupu do propasti Macochy, 23. září
Před 300 lety se nechal odvážně spustit na dno propasti Macocha první člověk, provinciál minoritského kláštera v Brně, Lazarus Schopper. Do 138 metrů hluboké propasti se nechal spustit na konopném laně a po návratu podal o propasti obsáhlý a celkem přesný popis. Tímto, ve své době naprosto ojedinělým počinem, v podstatě odstartoval zájem o zkoumání jeskyní Moravského krasu. Nenechte si ujít rekonstrukci toho historického sestupu, která proběhne v sobotu 23. září od 15 hodin.  Na dolním můstku propasti bude instalována replika hornického vrátku z té doby a přes kladku odvíjeno silné konopné lano, podobné tehdejšímu provazu, na kterém bývali spouštěni horníci do šachet v nedaleké Rudici. Účastnící budou mít jedinečnou možnost vidět sestup do propasti v dobových reáliích počátku 18. století a získat představu o okolnostech heroického činu Lazaruse Shoppera. Tuto akci můžete spojit s návštěvou dalších krás Moravského krasu, jeskyní, rozhleden, zřícenin hradů či pískovcových reliéfů, které naleznete v lese jižně od Velkých Opatovic. 

Jablkobraní v Zemi Keltů, Nasavrky, 23. září
Podzim je tady a s ním spousta jablek, která je potřeba zpracovat. Pokud se chcete naučit, jak lisovat mošt, vařit jablečná povidla a sušit křížaly tak, jak to dělali naši předkové, zavítejte do Keltského skanzenu Nasavrky nedaleko Chrudimi. Dorazit můžete ale také čistě na ochutnávání. Pořadatelé budou mít nachystané ochutnávky těchto keltských dobrot nebo například jablkových koláčů. Bude samozřejmě možné se opět projít celým skanzenem, zúčastnit se komentované prohlídky i se zastavit v hostinci U Dubového Kelta na oběd nebo svačinu. Výlet můžete spojit s návštěvou nedalekého Hřebčína ve Slatiňanech či výletem na Sečskou přehradu nebo do malebných a turisty nezahlcených Železných hor.