pondělí 2. leden 2023 0:00

Povidlová slavnostní Sakrajda

Pro návštěvy k ranní či odpolední kávě připravte Sakrajdu, tradiční staročeský pokrm, se kterým zaručeně uspějete. Závin na první pohled připomíná tradiční štrůdl, ale již při prvním soustu vás překvapí svou šťavnatostí, kterou mu dodává švestková náplň z povidel. Navíc v těstě nechybí perníkové koření, sladký med ani křupavé oříšky.

Povidlová slavnostní Sakrajda

 

 

Suroviny:

Těsto 300 g hladké mouky 150 g moučkového cukru 2 lžičky Perníkového koření Vitana 1/2 Kypřícího prášku do pečiva Vitana 2 lžíce medu 2 vejce 3 lžíce mléka 1 lžíce rumu 80 g změklého másla strouhaná kůra z 1/2 citronu 2 lžíce kakaa holandského typu hladká mouka na pomoučení

 

Náplň 150 g švestkových povidel 150 g vlašských ořechů

 

Postup: Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, 1 vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské

fólie a přes noc uložíme do lednice.

 

Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknout. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu. Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečící papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda. Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.