neděle 20. listopad 2022 0:00

Vsaďte na jídla, která ohřejí zimou prokřehlé tělo

Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát.

Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které v mrazivých dnech prohřeje více než horká sprcha.

 

Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem

 

- 1 l silného hovězího vývaru

- 2 brambory

- 2 mrkve

- 100 g celeru

- 300 g dýně

- 3 stroužky česneku

- 1 cibule

- 1 lžička nasekaného zázvoru

- špetka mletého chilli

- 1 kelímek šlehačky

- sůl, pepř

- slunečnicová semínka

- citronová šťáva

- lžíce oleje

 

Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.