pondělí 9. listopad 2015 0:00

Tip: Polévka z kaki a dýně

Všichni máme nějaké své oblíbené recepty, které zpravidla vytahujeme ve chvíli, kdy má přijít návštěva. Vařili jsme je stokrát a víme, že je nepokazíme. Zkuste ale přijmout výzvu a uvařit něco, co jste ještě nikdy nepřipravovali.
Pokud rádi vaříte, určitě si se vším poradíte. Pro inspiraci se podívejte na menu z kaki. 

 

Začít můžete polévkou z kaki a dýně.

 

Na tu si připravte:

1 cibuli 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 1 kg dýně 2 ks kaki olivový olej čerstvou pažitku čerstvou bazalku sůl mletý černý pepř muškátový oříšek zakysanou smetanu

 

Dýni si oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno a do zlatova osmahněte na olivovém oleji. Přidejte dýni, lehce orestujte a zalijte vývarem. Nechte 10 minut povařit, aby byla dýně poloměkká. Pak přidejte na kostičky nakrájené a oloupané kaki a povařte dalších 10 minut, do úplného změknutí dýně.

 

Polévku rozmixujte a dochuťte pepřem, solí, muškátovým oříškem a sladkou smetanou. Vše dejte zpět na mírný oheň a 2 minuty povařte.Polévku můžete podávat se lžičkou smetany a čerstvou pažitkou a bazalkou. Pokud máte rádi pálivé, do receptu můžete přidat i sušené chilli.

 

O něco složitější je recept na hlavní chod, kterým určitě uděláte dojem. Je to indická masala z kuřecího, podávaná s chutney z kaki. Nejdříve si připravte chutney. To se skládá z:

 

2 kg kaki 3 lžic olivového oleje 2 červených cibulí 2 lžic nastrouhaného zázvoru 1 červené kapie

2 dcl ananasového džusu 1 dcl vinného octa 4 lžic hnědého cukru 1,5 lžičky garam masaly špetky chilli

špetky soli hrsti opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů

 

Kaki si oloupejte a nahrubo nakrájejte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujte 2 minuty. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a nechte ho odpařit. Nakonec vložte kaki a vařte další minutu. Zalijte džusem, přidejte koření a lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina neodpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.   

 

Pokud máte hotové chutney, můžete začít s přípravou masaly. Na tu si kupte:

 

2 lžíce garam masaly 1,5 lžičky soli 600 g kuřecího nakrájené na 2cm kostky 2 dcl bílého jogurtu 6 lžic oleje 1 velkou cibuli nakrájenou najemno 4 stroužky rozdrceného česneku 1 lžíci nastrouhaného zázvoru špetku chilli 1 plechovku loupaných a nakrájených rajčat 2 dcl kokosového mléka čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

 

Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc. V tom případě ale maso osolte až těsně před restováním, aby přes noc nepouštělo šťávu.

 

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso tak, aby se po stranách zatáhlo. Vyjměte a dejte stranou. Na stejné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli, zbytek soli a restujte asi 10 minut do světle hnědé barvy. Uberte plamen a přidejte česnek a zázvor.

 

Pozvolna restujte asi 1 minutu. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste asi 10-15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží nebo s plackami chapati a samozřejmě nezapomeňte na chutney!

 

O co více času jste strávili přípravou hlavního jídla, o to méně ho věnujte dezertu. Aby pořád ladil s „kaki" tématem celé večeře, můžete připravit kaki pusinky. Potřebujete jen pár surovin:

 

4 kaki 

4 lžíce rumu

4 bílky

3 lžíce cukru

mandle nasekané na tenké plátky

 

Kaki omyjte a zbavte lístečků. Každé ovoce rozřízněte na osm dílků, ale nedořezávejte do konce. Kaki by mělo vytvořit rozevřený květ, který zakápnete rumem. Z bílků a cukru ušlehejte pěnu, kterou kaki ozdobíte. Dáte zapéci do rozpálené trouby přibližně na pět až sedm minut. Před podáváním ozdobte mandlemi.

 

Než hosté odejdou do chladné noci, zahřejte je hrnečkem domácího čaje z kaki. Směs si připravte pár dní předem, abyste s ní neměli práci v den večeře. Potřebujete na ni:

 

1 kg kaki 1 kg dalšího ovoce, např. jablek, hrušek, pomerančů nebo ananasu

500-750 g krystalového cukru

koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)

1-2 omyté citrony

rum

 

Očištěné ovoce odpeckujte a nakrájejte na drobné kousky. Citron oloupejte a pokrájejte na kousky nebo jen vymačkejte šťávu. Všechno dejte do hlubšího plechu, zasypte cukrem a přidejte koření. Promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 170 stupních 30-40 minut, občas můžete promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmíchejte rum podle chuti.

 

Hotovou směs dejte do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položte je víčkem dolů a nechte vychladnout. Až si budete chtít udělat čaj, dejte do hrnku či sklenice 3-4 lžičky ovocné směsi a zalijte ji vařící vodou. Získáte tím ovocný čaj lahodné chuti, který je výborný horký i studený.