středa 23. říjen 2019 0:00

Nové tělo je nejlépe pořídit si na podzim

Na podzim začíná plastickým chirurgům většinou i nová operační sezóna. Plastičtí chirurgové vědí, a ví to dnes i řada pacientek, že podzimní a zimní období je tou nejsprávnější roční dobou na zákroky plastické, či snad lépe estetické, chirurgie.

    Statistiky potvrzují, že oproti létu se počet operačních zákroků na podzim zvyšuje téměř dvakrát.Dalším dobrým obdobím je čas brzkého jara, ale do toho máme všichni ještě hodně daleko, zatímco Vánoce jsou vlastně už hodně blízko.

 

A z vlastní zkušenosti vím, že operace estetické chirurgie bývá pro mnohé partnery krásným a vhodným dárkem pod stromeček, zvláště když, zejména muži,vědí po čem jejich partnerka touží. A aby byla třeba krásná nová prsa pod stromečkem už opravdu hezky zahojená, je teď už nejvyšší čas.

    

Samozřejmě, že většinu operací lze provádět bez ohledu na roční období, například plastiky zevního genitálu či jiné zákroky v intimních partiích, u některých operací ale horké letní dny a sluneční záření znesnadňují pooperační péči. 

 

    Přímé sluneční záření skutečně může způsobit zhoršené hojení operačních ran, nehledě na možnost pigmentace čerstvých jizev. Sluníčko čerstvým jizvám opravdu neprospívá.

 

Samozřejmě, že po operaci, provedené v horkém létě musíte úplně zapomenout na osvěžující koupele v rybníku či bazénu a výlety k moři musíte odložit až do úplného zahojení, já osobně doporučuji ne dříve než za 3 měsíce po zákroku, samozřejmě při zcela nekomplikovaném hojení. Chránit obličej před sluncem v létě bývá hodně obtížné a tak se snažím operace na obličeji provádět právě v podzimních, chladnějších a na sluníčko chudších, měsících.

 

    Po mnoha estetických operacích je nebytností používat po poměrně dlouhý čas speciální pooperační prádlo, které ve své podstatě nahrazuje obvaz a pomáhá správnému hojení.

 

V horkých letních dnech je opravdu nepříjemné strávit celý den nepřetržitě ve speciálních upnutých kalhotách či v pooperační podprsence. Ve studenějších podzimních měsících budete tuto nutnost snášet podstatně lépe.

   

 Samozřejmě, že určitou možnou, i když naštěstí ne příliš častou, komplikací je infekce operační rány. Je logické, že na horkem zapařené a upocené kůži se nejrůznějším mikroorganismům daří docela dobře a opravdu se může stát, že se infekce dostane do operační rány a způsobí nepříjemnosti. V chladnějším období roku a při dobré pooperační péči je možnost infekce snížena na minimum, zkušenost nám říká, že pro hojení ran je taková doba příznivější.

 

    Jistě je každému jasné, že ačkoliv vlastní pooperační hojení je záležitostí několika týdnů, zvyknout si na nový vzhled, nová prsa či ploché bříško je spíše záležitostí měsíců. Takže milé dámy, chcete-li být na příští letní sezónu opravdu dokonale připravené a vybavené, máte nejvyšší čas a je před vámi nejvhodnější doba svůj záměr uskutečnit. A jak již jsem se výše zmínil, když se vás někdo s předstihem zeptá, co byste si přáli od Ježíška, můžete mít připravenou odpověď !

 

 MUDr. Svatopluk Svoboda, plastický chirurg a vedoucí lékař, 1.kolínské sanatorium, www.svatopluksvoboda.cz