čtvrtek 14. prosinec 2017 0:00

Podpořte vaši imunitu přirozenou cestou. Chřipka se vám vyhne obloukem

V zimě čelí naše imunita mnohým výzvám. Stačí se rozhlédnout kolem sebe v obchodech, MHD nebo u vás v práci – lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, v tomto období přibývá. Rýma a kašel se hlásí o slovo a je pravděpodobné, že kolem Vánoc, kdy řádí chřipkové epidemie, to bude ještě horší. Choroboplodným zárodkům v ovzduší se zkrátka vyhnout nedá, dýchat musíme všichni. Beznaděj ale není na místě. Dobře fungující a silný imunitní systém nás dokáže spolehlivě ochránit.

 

S mrazivým počasím dostává imunita dětí i dospělých opravdu zabrat. V tomto období se vyrovnáváme s úbytkem světla a tepla, méně přijímáme přirozenou stravu s dostatkem vitaminů a dalších potřebných látek a v neposlední řadě čelíme zvyšujícímu se výskytu nejrůznějších infekčních nemocí. Navíc lze očekávat, že kolem Vánoc vypukne jako každý rok také epidemie běžné chřipky, kterou podle hlavního hygienika ročně onemocní až dva miliony lidí. Sezónní infekce však nejsou nutným zlem. Dá se jim cíleným budováním imunity předejít.

 

Vitamin D i v zimě

 

Pro naši imunitu je důležitý vitamin D. Výzkumy uvádějí, že zhruba 50 % dětské i dospělé populace nejen v Evropě má tohoto vitaminu nedostatek. Vitamin D tělo získává ze dvou základních zdrojů. Prvním je sluneční záření o určité vlnové délce v jarních a letních měsících. V zimě to příliš význam nemá, protože vitamin D ze slunce nezískáme. Druhým základním zdrojem jsou potraviny, převážně ryby, rybí produkty a mléčné výrobky. Třetím zdrojem jsou tzv . fortifikované potraviny. To jsou potraviny, do kterých je vitamin D uměle dodán. Obsahují ho některé mléčné výrobky, rostlinné tuky, džusy a některé typy cereálií.

 

Céčko, diamant mezi vitaminy

 

Vitamín C je velmi účinný antioxidant. Jeho užívání by v zimních měsících mělo být samozřejmostí. Zajistí nám nejen správnou funkci imunitního systému, ale je důležitý i pro pevnou stěnu cév. Tělo jej potřebuje i pro dostatečnou tvorbu kolagenu jako podmínku dobře fungujícího vaziva, kostí a zubů. Jeho předností je v tomto období také předcházení únavy a vyčerpání. Přirozeným zdrojem vitamínu C jsou potraviny rostlinného původu, tedy zelenina a ovoce. Skvělým zdrojem vitamínu C je také rakytník, citrusové ovoce, rybíz, šípky, zelí, kapusta, rajčata a další druhy ovoce a zeleniny, především ty v syrovém stavu.

 

Podpůrná léčba při nemoci

 

Jestliže jste už chřipku dostali, můžete vašemu tělu alespoň pomoci nákazu rychleji zvládnout a zamezit komplikacím či přechodu do chronického stádia. Závažný průběh chřipky a následné komplikace hrozí především lidem s oslabeným imunitním systémem. Dlouholeté výzkumy ověřily účinnost unikátní směsi proteolytických enzymů, která je obsažena v tradičním léku systémové enzymoterapie – léku Wobenzym. Působí proti zánětům a podporuje oslabenou imunitu, proto by ho měli ti, které chřipka ohrožuje nejvíce, začít užívat už v období zvýšeného výskytu nemoci.

 

Pomáhá také zabránit dalším komplikacím, které závažný průběh chřipky může vyvolat, jako jsou zánět vedlejších nosních dutin, zánět průdušek nebo zápal plic. U dětí se v souvislosti s chřipkou často vyskytuje zánět středního ucha. I když už jsme z nejhoršího venku, lékaři doporučují užívat Wobenzym i během rekonvalescence. Posiluje stále ještě oslabenou imunitu a je tak účinnou obranou proti případnému opakování nemoci a jejímu přechodu do chronického stavu.