čtvrtek 12. květen 2016 0:00

10 rad k pozitivnímu životnímu stylu

Pozitivní lidé mají život mnohem jednodušší než ti negativní a vše jim jde lépe od ruky. Že mezi pozitivisty nepatříte? Naučíme vás milovat život! Pracujte na tom, aby vaše vidění světa bylo co nejvíce pozitivní. Začněte přečtením našeho desatera, které sestavila PhDr. Iva Málková – přední česká obezitoložka a také psycholožka, která tvrdí, že vše, co v životě chceme, začíná v hlavě – nejen hubnutí!

1. Postupná pozitivní změna

 

Změnit svůj pohled na život není jednoduché. Většinou se snažíme být ihned – od pondělka, od prvního apod. zcela jiní. Nesnažte se změnit všechny své nevhodné návyky najednou, ale měňte je postupně – pracujte metodou dílčích cílů.

 

„Dílčí úspěchy při změně chování vás motivují k dalším změnám a k vytváření nových návyků. Postupností máme na mysli jednak to, že si zvolíte jeden z nevhodných návyků, na kterých chcete pracovat (další necháte na později), a odnaučování se tomuto návyku rozdělíte ještě do několika dílčích kroků. Osvědčuje se seřadit si návyky, které chcete postupně měnit, podle obtížnosti změny a začít pracovat na návyku, jehož změna je nejsnáze dosažitelná. Čím menší změnu uděláte, tím bude trvalejší." říká Málková.

 

A to je hlavní kritérium úspěchu - nejen postupně dosáhnout změny v životním stylu, ale také ji udržet!

 

2. Odstraňte černobílé myšlení

 

Lidé si znepříjemňují život v důsledku negativních myšlenek. Nejčastější chybou je tzv. černobílé myšlení. Žijeme život „buď anebo" – usilovně cvičíme nebo se nehýbeme, jídlo se dělí na „zdravé" a „nezdravé". Po konzumaci „nezdravého hříšného jídla" dochází k přejídání s pocity viny.

 

Honba za nepřirozenou dokonalostí navíc odčerpává hodně životní energie. Škála barev mezi černou a bílou je však obrovská a nádherná!

Pokuste se snížit sílu těchto negativních myšlenek a nahradit je pozitivnějšími, které akceptují i nedokonalost, která je přirozenou součástí člověka.

 

3. Naučte se vhodně zvládat emoce

 

Silné emoce vyvolávají tělesné změny, které jsou v civilizovaném světě zbytečné. Zrychlí se vám srdeční tep, napnou se svaly, ale vy nikam nevyběhnete, nebojujete o život, jako to museli dělat vaši dávní předkové, u nichž tyto změny plnily svůj účel. Energii a napětí, které se postupně hromadí, je třeba uvolnit vhodným způsobem, jinak může být příčinou vzniku psychosomatických onemocnění.

 

Používáte-li se v zátěžových situacích jídlo, alkohol či cigarety jako „uvolňovač", neřeší se podstata problému, ale naopak se vytváří prostor pro vznik problémů dalších – vznik nadváhy či závislosti.

 

Jednou z možností uvolnění napětí je relaxace, např. autogenní trénink. „Tělesné a duševní procesy jsou propojené. Pokud se tedy naučíme zklidnit tělo, na což existují desítky technik, ovlivníme i naše myšlení, a tím i emoce. Pokud nemáte čas na cvičení, stačí i krátké soustředění se na sebe a vnímání svého dechu. S každým nádechem a výdechem se vaše uvolnění prohlubuje více a více. Delší relaxaci si plánujte a pište do kalendáře stejně jako pracovní schůzky." doporučuje Málková.

 

4.Změnte jídelníček tak, aby vás uspokojoval

 

Sestavujte si sami tvořivě jídelníček, který vám bude chutnat a bude zdravější. Nemusíte rovnou skočit do dietního jídla, stačí si upravit pár pokrmů tak, aby tělu lépe vyhovovaly. Bílkoviny obsažené v bůčku zaměňte postupně za bílkoviny v prorostlém vepřovém, libovém vepřovém až třeba za bílkoviny v rybě či kuřeti. Sacharidy a tuky přijaté např. v croissantu a jiných sladkostech vyměňte za piškot až za jogurt či tvaroh.

Pokud navíc najdeme příjemnou cestu, jak dodržovat doporučené denní dávky, nemusíme řešit, zda si dát máslo nebo margarin, jde vždy o komplexní „pozitivní" jídelníček.

 

5. „Voda základ života"

 

Žít pozitivně znamená i stravovat se pozitivně a dodržovat základní životní návyky, jako je pití čisté vody a vhodných nealkoholických nápojů, které dodají tělu „život". Ve vašem pitném režimu by měla převládat zejména voda, ovocné čaje, ředěné džusy nebo cereální nápoje - například Nestlé Caro. Cereální základ nápoje Nestlé Caro tvoří pražená směs ječmene, žita a čekanky, obohacená o naklíčený ječný slad. Navíc je dostupná i bezlepková varianta Nestlé Caro Ricoré nebo Nestlé Caro Active s vlákninou pro aktivnější z vás. Zda dodržujete správný pitný režim poznáte podle světlé barvy moči.

 

6. Smějte se jako dítě!

 

Podle Dr. Madana Katariu, indického lékaře a zakladatele Jógy smíchu se děti smějí 300 krát denně. Dospělí pouze 7 až 15 krát. Smích je pro naše fyzické i duševní zdraví velmi důležitý – dokáže údajně snížit bolest, posiluje imunitní systém, rozšiřuje cévy, čímž předchází srdečnímu infarktu, pomáhá trávení, posiluje vnitřní svalstvo a podobně. Vyhledávejte smích aktivně a smějte se nahlas a pořádně! Populární je dnes například tzv. jóga smíchu, což je cvičení, při kterém pracujeme ve velké míře s naším dechem. To způsobuje výrazné okysličení našeho těla a mozku, zlepšuje naše zdraví a dodává energii.

 

7. Žijeme, pokud se hýbeme

 

Představujte si, jak se při pohybu vyplavují látky, které v těle škodí a pomyslně odplouvají s potem, který si setřete z čela. Někomu vyhovuje pohyb mírný a uklidňující, procházka o samotě v přírodě, jóga, tai-či a podobná cvičení. Nehledejte zdraví v lékárnách ale při pohybových aktivitách. Hledejte nové druhy pohybu, které vás třeba začnou bavit a zaneste

 

ho se stejnou důležitostí do diáře jako pracovní schůzky či péči o jiné. Že si nemůžete najít ani minutku, protože máte děti? Vyrazte s nimi na hřiště a buďte tam aktivní. Že se radši chcete vidět s kamarádkou? Tak si spolu vyjděte na pravidelnou svižnou procházku s holemi. Že je třeba věnovat čas partnerovi? Tak spolu jezděte na kole, na bruslích, choďte na výlety (a to i s většími dětmi).

 

Cílem je, abyste si po určité době na pohyb tak zvykli, že už bez něj nebude moci žít.

 

8. Aktivní změna návyků - ne oběť ale strůjce

 

Člověk často nejedná svobodně a ani si to neuvědomuje. Podléhá tlaku vnějšího prostředí – jí to, na co je reklama a navíc v množství, které mu nutí někdo jiný. V kině jí bezmyšlenkovitě popcorn, aby po té podlehl nabídkám fasfoodů, protože po 2 hodinách vzhledem k vysokému glykemickému indexu popcornu má hlad. Jedná na tzv. autopilota, kdy má nepodmiňované často nevhodné návyky, kdy stresy řeší jídlem či si umocňuje pohodu jídlem.

 

Naučte se být sami sobě pánem, nebuďte otrokem toxického prostředí.

 

9. Od dyskomfortu k pocitu euforie

 

Pro dosažení cíle musíte obětovat trochu ze svého pohodlí - nebude to však boj, ale dobrodružná tvořivá cesta. Díky tvrzení od dyskomfortu ke komfortu zažijete po zvládnutí přiměřeného úkolu pocit euforie, který byste nikdy bez špetky snahy nezažili. Příjemno můžete zesílit na základě kontrastu. Odpočinek lépe vychutnáte po předchozí únavě. Pivo vychutnáte lépe po sportu než po celodenní nečinnosti a například večeři si vychutnáte více, když si na svačinu nedáte oplatky apod.

 

10. Enjoyment – užívejte si života!

 

Každý je nějak vnitřně naladěn a od toho se odvíjí jeho spokojenost v životě. Snažte se v každém dni najít něco hezkého, co se povedlo a podařilo. Když se budete soustředit na to, co se daří, bude se vám dařit ještě víc. Mnohem důležitější než dosažení cíle je radost z cesty k němu.

„Každý z nás má 24 hodin na den, a tak užívejme každé minuty života. Svět nezměníte, ale můžete změnit sebe, abyste si v každé životní etapě užívali života co nejvíce. Přerámujte život do pozitivna!" zakončuje Málková.

 

Bezlepkové Nestlé Caro Ricoré je k dostání v běžné maloobchodní síti za doporučenou cenu 91,90 Kč (150 g). Nestlé Caro Original za 91,90 Kč (200 g) a Nestlé Caro Active za 91,90 Kč (180 g). Více informací najdete na www.caro.cz.