pondělí 9. květen 2022 0:00

Nepodceňte sílu přírodních ingrediencí!

O síle bylinek a dalších přírodních ingrediencí věděli již naši předkové. Vždyť pleťové krémy s obsahem olivového oleje či medu používala samotná Kleopatra. A není se čemu divit, přírodní suroviny nám pomáhají nejen ke krásnější a prozářenější pleti, ale i zdravějšímu organismu.  

Hustá hříva díky ženšenu

 

Období čepic a čelenek konečně skončilo. Kromě pokrývky hlavy však nyní odhazujeme i naši hřívu. Vlasy totiž na jaře vypadávají více než obvykle. Nemusíte se ale ničeho obávat, jedná se o přirozenou reakci organismu na snížení produkce melatoninu, tedy hormonu, který silně ovlivňuje fungování vlasového folikulu. Rychlejší obnově vlasů pomůžete doplněním jídelníčku o potraviny bohaté na zinek, železo, vitaminy A, C a D a aminokyseliny. Do pravidelné péče o vlasy zařaďte produkty s obsahem ženšenu.

 

„Výtažek z kořene ženšenu má silné antioxidační a posilující účinky. Navíc dokáže regulovat tvorbu kožního mazu, takže vaše vlasy zůstanou déle svěží, hebké, lesklé a především vyživené. Dokáže také účinně stimulovat pokožku hlavy, a podpořit tak růst vlasů,” vyjmenovává blahodárné účinky ženšenu Zuzana Gavendová, beauty expertka.

 

Péči o vlasy skvěle doplníte přírodními oleji, které vlasům dopřejí dostatečnou hydrataci. Ideální jsou arganový nebo avokádový olej a prakticky všechny druhy ořechů. „Nejznámější pro své skvělé hydratační a regenerační účinky je olej z makadamových nebo kukui ořechů,” doplňuje Gavendová.

 

 

Acerola zažene první známky stárnutí pleti

 

Acerola neboli barbadoská třešeň je jedním z plodů nejbohatších na vitamin C. Ten je dobrý nejen pro správné fungování našeho imunitního systému, ale také pro naši pleť. „Acerola dokáže pleť projasnit, sjednotit její tón, stimulovat tvorbu kolagenu, bojuje proti volným radikálům a dokáže redukovat tmavé skvrny,” vysvětluje Gavendová. Acerola je pro své silné antioxidační účinky velmi častou ingrediencí v nejrůznějších pleťových sérech či krémech.

 

„Mezi další zázračné přírodní pomocníky patří v poslední době tak populární chia semínka, granátové jablko nebo zelený čaj. Chia semínka posilují přirozené ochranné vrstvy naší pleti, a bojují tak proti volným radikálům. Olej ze semínek granátového jablka zase zpomaluje proces stárnutí pokožky, podílí se na regeneraci a má skvělé protizánětlivé účinky. Zelený čaj napomáhá odstranění nečistot a zmatňuje pleť, ” dodává Gavendová.

 

 

Zdravá a krásná na těle i na duši

 

Stres neovlivňuje pouze naši pohodu a duševní rovnováhu, ale i naše tělo a v neposlední řadě také pleť. Aby mohl náš organismus správně fungovat, je potřeba myslet na každodenní podporu imunity a dopřát svému tělu dostatek živin. Ty do těla často nedoplňujeme běžnou stravou v dostatečném množství, a tak je potřeba si je nahradit formou doplňků stravy. „Velkým pomocníkem pro podporu imunity je například echinacea, šalvěj nebo aronie, která má protizánětlivé účinky a současně skvěle působí proti vysokému krevnímu tlaku,” poukazuje na některé benefity této byliny Ing. Pavla Pešková Gazdíková, výživová expertka.

 

„Echinacea je bohatým zdrojem vitaminu C a šalvěj pro své účinky bývá občas přezdívána jako bylina nesmrtelnosti. Velmi často se také používá při léčbě nachlazení či potížích s dýchacími cestami,” dodává.