úterý 8. březen 2022 0:00

Jak jsou na tom Češi v péči o zuby? Odpověď přinesla rozsáhlá studie

Čím méně k zubaři chodíme, tím jsou naše zuby méně zdravé. A čím méně zdravé zuby máme, tím více se zubaře obáváme. Roztočí se spirála obav a právě strach je to, co naše zuby kazí.

· Zdravé zuby si nekoupíte. Potřebujete do nich investovat spíše čas než peníze. Nejčastějšími chybami jsou podle odborníků špatná technika čištění zubů a nevyužívání mezizubního kartáčku.

 

· Pár minut správné péče o zuby denně vám může ušetřit i statisíce korun za řešení zbytečně vzniklých následků.

· Zanedbané preventivní prohlídky v době covidu nesou své následky.

 

· Výzkumu „Češi a zubaři / zubaři a Češi“ od společnosti Herbadent, realizovaného nezávislou výzkumnou agenturou Perfect Crowd, se zúčastnilo 1006 respondentů ve věku 18 až 65 let z řad veřejnosti a z odborné komunity 378 zubařů a 246 dentálních hygienistek.

 

V Praze dne 4. března – Cesta ke zdravým zubům vede přes pravidelné preventivní návštěvy zubařů. Méně než jednou ročně chodí k zubaři 37 % lidí s nezdravými zuby. Přitom lidé, kteří se preventivním prohlídkám soustavně vyhýbají, mají přibližně o polovinu vyšší následné výdaje za zákrok. A nejde o malé částky. Průměrný deklarovaný doplatek za zubní implantáty za poslední tři roky dosahoval částky 22 000 Kč a následky zanedbané ústní hygieny pacienty stojí 10 až 100 tisíc korun. Průzkum mezi zubaři ukázal, že se může jednat až o částku kolem jednoho milionu Kč. Pravidelná péče o zuby nás přitom stojí průměrně 291 Kč ročně za zubní pastu a 416 Kč za zubní kartáčky, plus několik desítek minut strávených na preventivní prohlídce. Důležitá je ale především minimální, ale pravidelná časová investice několika minut denně na vlastní péči o dutinu ústní. Jakkoliv máme tendenci svádět stav svého chrupu na „vnější vlivy“, jako například dědičnost, pravda je taková, že „čistý zub se nezkazí“.

 

To, že správná zubní hygiena šetří značné peníze, si lidé začínají uvědomovat. Naznačuje to meziroční zvýšený zájem o nástroje osobní zubní hygieny, jako je elektrický zubní kartáček (z 16 % na 23 %), mezizubní kartáček (z 23 % na 26 %) nebo ústní voda (z 26 % na 29 %).

 

„Z čistě ekonomických důvodů by mělo být jednoznačným rozhodnutím navštěvovat stomatologa s železnou pravidelností dvakrát do roka. Do hry však vstupuje strach, který před prohlídkou pociťuje asi třetina respondentů. Většina populace se obává vrtání (62 %), ale i trhání zubu (54 %) nebo finančních nákladů (40 %). Avšak je tu vidět přímá úměra: čím méně k zubaři chodíme, tím horší je stav našich zubů. A čím méně zdravé zuby máme, tím se více zubaře obáváme,“ komentuje výsledky průzkumu a „začarovaný kruh“ stomatolog Pavel Smažík, majitel společnosti Herbadent.

 

Pokud totiž k zubaři včas nezavítáme, roztočí se spirála obav: vynechání prohlídky zhoršuje stav zubů a tím i strach z ošetření – 59 % respondentů s mimořádně nezdravými zuby se zubaře obává vždy, zatímco lidí s mimořádně zdravými zuby se strach týká jen v 19 % případů. Pandemie koronaviru navíc způsobila zanedbání preventivních prohlídek a tím dále prohloubila obavy a nervozitu před návštěvou zubaře. Zatímco v roce 2020 tyto emoce téměř pokaždé zažívalo jen 17 % respondentů, v roce 2021 šlo už o 33 %.

 

V očích zubařů je při péči o zuby klíčový kartáček a správná technika čištění zubů, ale také jednoznačně používání mezizubních kartáčků. Na tom se shodují i s dentálními hygienistkami, které pacienty učí správné technice čištění. Mezi Čechy si však pravidelná návštěva dentální hygieny teprve buduje svou pozici. Celých 76 % respondentů navštěvuje dentální hygienu méně než jednou za rok nebo vůbec. Na rozdíl od zubařů tak mají dentální hygienistky lepší kapacitní možnosti.

 

Dostupnost zubařů je totiž v České republice komplikovaná, 92 % z nich již má plnou kapacitu, 55 % už neregistruje žádné nové pacienty. Nejhorší je situace v obcích do 20 tisíc obyvatel, kde nemůže nové pacienty přijímat 72 % stomatologů. A tak ačkoli 80 % lidí svého zubaře má, přibližně polovina těch, kdo nemají zubaře vůbec, jej nemohou sehnat, jelikož stomatolog v okolí již další pacienty nepřijímá.

 

„Průzkumem jsme chtěli přinést pohled zubních profesionálů na pacienty a opačně. Výsledky jednoznačně ukázaly, že alfou i omegou zdravých zubů je prevence a správná péče o dutinu ústní. Potvrdilo se, jak je zcela zásadní používání mezizubního kartáčku, které je stále opomíjeno,“ dodává stomatolog Pavel Smažík za iniciátora studie, značku Herbadent.

Kompletní výzkum „Češi a zubaři / zubaři a Češi“ firmy Herbadent je zveřejněn zde: https://www.cesiazuby.cz

Studie je prezentována ke Světovému dni ústního zdraví, 20. března 2022.

 

Klíčové závěry studie:

 

· ZA ZANEDBANOU PÉČI SI PŘIPRAVTE NEMALÉ FINANCE:

o Zanedbaná péče vyjde pacienta typicky na 10 tisíc až 100 tisíc korun. Za poslední rok se podle dotázaných zubařů pohybovala nejvyšší částka za řešení problému vzniklých zanedbanou péčí typicky na 70 tisících. Ale výzkum mezi zubaři ukázal, že se v extrémních případech může vyšplhat až k 1 milionu.

 

· ÚHRADOVÁ POLITIKA DENTÁLNÍ HYGIENY:

o 76 % dentálních hygienistek souhlasí s tím, že pokud by návštěva a ošetření dentální hygienistkou byly plně hrazeny pojišťovnou, přispělo by to k celkovému zdraví zubů a ústní dutiny.

· COVIDOVÁ PANDEMIE PROHLOUBILA OBAVY Z NÁVŠTĚV ZUBAŘŮ:

o Zubaře se bojíme více než před rokem. Za nárůstem mohou stát zanedbané preventivní návštěvy v době covidu.

· NAŠE MINIMUM PRO ZDRAVÉ ZUBY:

o Pokud chce pacient pro zdraví svých zubů a dutiny ústní dělat aspoň minimum, měl by si dát zvlášť pozor na správnou techniku čištění, pravidelně používat mezizubní kartáček a chodit na preventivní prohlídky.

· MEZIZUBNÍ KARTÁČEK JAKO ZÁKLAD ZDRAVÝCH ZUBŮ:

o Podle očekávání většina populace používá klasický zubní kartáček. Obecně více péče nad rámec základního čištění věnují svým zubům ženy. Zuby jsou totiž důležitým aspektem krásy. Především je ale používání nástrojů zubní hygieny nad rámec základního čištění spojeno se zdravím zubů. Například mezi těmi, kdo považují své zuby za mimořádně zdravé, je 4x více uživatelů mezizubního kartáčku.

 

· NEMÁTE SVÉHO ZUBAŘE? TĚŽKO SE DNES ZAREGISTRUJETE U NOVÉHO:

o Potvrzuje se, že většina zubařů nemůže přijímat další pacienty. Pokud pacient náhodně osloví zubaře, třeba na základě místní blízkosti nebo doporučení, s vysokou pravděpodobností bude mít zubař či zubařka zcela plno. V obcích do 20 tisíc obyvatel je situace ještě výrazně horší. Zcela plno zde hlásí 72 % zubařů. Situace u dentálních hygienistek je lepší než v případě ordinací zubařů. Přitom nevyužívání služeb dentální hygieny a špatná technika čištění zubů zásadně přispívají k celkové nedostupnosti stomatologické péče. Je zde tedy prostor pro zlepšení prevence a tím i dostupnosti péče o celkové zdraví zubů ve společnosti skrze zvýšenou péči dentálních hygienistek.

 

· ODMÍTÁNÍ PACIENTŮ:

o 9 z 10 zubařů deklarují plno a musí pacienty neustále telefonicky odmítat.

· DENTÁLNÍ HYGIENA:

o Návštěva dentální hygieny není zdaleka takovou samozřejmostí jako návštěva zubaře. 76 % respondentů z našeho vzorku na dentální hygienu nechodí vůbec nebo méně často než jednou za rok.