středa 11. březen 2020 0:00

Chraňte zdraví svého mozku. Testování paměti odhalí možné poruchy včas

Evropský den mozku, který připadá na 11. března, je každoroční připomínkou nejdokonalejšího orgánu lidského těla. Mozek řídí náš pohyb i chování, ovládá emoce, vzpomínky nebo zrak. A až do vysokého věku dokáže vytvářet nové mozkové buňky. Pokud je tato schopnost narušena, hovoříme o demenci.

Jejím nejrozšířenějším typem je Alzheimerova nemoc, na kterou ještě stále neexistuje účinný lék. Prostřednictvím farmak lze pouze zmírnit postup nemoci, pokud se odhalí v raném stadiu. Nechat se otestovat na případné poruchy paměti je nyní možné i v lékárně, a to během několika minut.

 

Alzheimerova nemoc je neurodegenerativní onemocnění, při němž mozkové buňky postupně ubývají a ztrácejí svoji funkci. Pacientovi se zhoršuje paměť, objevuje se typická dezorientace v čase a prostoru, zhoršuje se i schopnost vyjadřování. Časem není postižený schopen vykonávat běžné denní aktivity a stává se zcela odkázaným na pomoc druhých.1,2 Rozvoj této nemoci probíhá obvykle i několik let. Přestože se Alzheimerova nemoc nejčastěji objevuje ve vyšším věku, netýká se pouze seniorů – každý desátý postižený je mladší 65 let, někdy se může nemoc objevit dokonce mnohem dřív a postihnout i třicátníka.3

 

I vzhledem ke stárnoucí populaci počet případů Alzheimerovy nemoci neustále roste a předpokládá se, že do 30 let se celkové množství nemocných v Evropě dokonce zdvojnásobí. V České republice se odhaduje nárůst ze současných asi 166 tisíc nemocných na 280 tisíc v roce 2050.4

 

Včasná diagnostika pomůže zmírnit postup nemoci

 

Příčiny vzniku Alzheimerovy nemoci nejsou doposud známy a neexistuje ani účinná léčba. Pacienti mohou pouze užívat léky na zmírnění příznaků.5 Podobně jako u řady jiných nemocí i v případě Alzheimerovy nemoci je důležitá včasná diagnostika, díky níž lze nemoc podchytit v raném stadiu, a zmírnit tak její progres.

 

Podle prof. MUDr. Aleše Bartoše, Ph.D., vedoucího lékaře z Centra pro výzkum, diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci, je nejdůležitějším bodem v léčbě právě včasné zachycení onemocnění: „Je třeba si uvědomit, že tato zákeřná nemoc se může týkat každého z nás, ať přímo, či nepřímo přes příbuzné nebo přátele. Včasné odhalení nemoci je přitom velice důležité pro další vývoj pacienta. Čím dříve o ní víme, tím lépe dokážeme zpomalit rozvoj nemoci.“ Snadné a rychlé vyšetření, které lékařům pomůže odhalit nemoc včas, dnes umožňuje inovativní test paměti. Vyvinul jej Národní ústav duševního zdraví v Klecanech a trvá jen několik minut.

 

Testování paměti v lékárnách

 

Česká republika je aktuálně jediná země Evropské unie, v níž lze tento test provést i v lékárnách. Lékárníci jsou pro testování speciálně proškoleni v rámci grantových kurzů České lékárnické komory. Testování je velmi jednoduché, probíhá v nerušené oddělené místnosti lékárny a výsledky jsou dostupné ihned. Pokud lékárník v testu rozpozná případnou poruchu kognitivních funkcí, vypracuje zprávu a doporučí testovanému, aby vyhledal lékaře pro stanovení diagnózy.