středa 26. únor 2020 0:00

Proč jsou Omega 3 neboli zdravé tuky během těhotenství potřebné

Těhotenství je obdobím, kdy správná životospráva nabírá na obzvláštní důležitosti. Staráte se o zdraví vlastního těla a již ovlivňujete důležité funkce vyvíjejícího se tělíčka vašeho potomka. Určitě jste slyšeli o Omega 3, drahocenných mastných kyselinách, které chrání kardiovaskulární systém a přispívají ke správné funkci mozku a nervové soustavy, vývoje kostí a zraku.

Jak vám v těhotenství přesně pomohou a kde je najít?

 

Blahodárné účinky Omega 3 nenasycených mastných kyselin na zdraví těhotných žen a plodu jsou stále více potvrzovány a opěvovány. U maminek tyto lipidy pomáhají udržovat psychickou kondici nejen po dobu těhotenství, ale i po porodu. Ženy konzumující Omega 3 mají menší náchylnost k poporodním depresím, snižuje se u nich také riziko předčasného porodu. K plodu dítěte se dostávají mastné kyseliny placentou a po porodu prostřednictvím mateřského mléka. Je tedy nezbytné, abyste si jako budoucí matka vytvořila a udržela dostatečně vysokou hladinu těchto zdravých tuků.

 

Omega-3 pro rozvoj mozku dítěte

 

Od poloviny třetího týdne těhotenství se vytváří nervový systém plodu. 1Mozek plodu se vyvíjí vysokou rychlostí, za několik měsíců se vytvoří několik desítek miliard neuronů. A právě mastné kyseliny EPA a DHA tvoří membránu buněk a jsou naprosto nezbytné pro tvorbu neuronů. Účastní se také transportu glukózy v mozku. Během prvních měsíců těhotenství se vyvíjí převážná část mozku dítěte.2 I zde hraje klíčovou roli kyselina DHA, protože je to hlavní mozkové palivo pro plod. Při narození je mozek dítěte tvořen 60 % lipidy a váží téměř 300 g. Během prvních dvou let svého života se bude vyvíjet velmi rychle.3

 

Kde je najít? Je to snadné

 

Omega trojky, EPA a DHA, obsahují ořechy, některá jádra a semínka. Nesporně je však největší množství obsaženo v tučných rybách a jejich játrech, která navíc obsahují i vysokou hladinu vitaminu D. Odborníci doporučují jíst dvě porce ryb týdně, a to obzvlášť lososa, sardinek či tuňáka a makrely. Zároveň je však dobré dávat v těhotenství pozor odkud ryby pocházejí, vzhledem ke zvýšenému obsahu rtuti v rybím mase, který by mohl mít fatální dopady na vývoj dítěte.

 

Je pochopitelné, že během těhotenství při změně chutí nemusíte preferovat jídelníček složený z ryb. Pokud na ně nemáte chuť, nahraďte je doplňkem stravy, který vám zajistí dostatečný přísun EPA a DHA v kombinaci i s dalšími vitaminy, minerály a nezbytnou kyselinou listovou, kterou v těhotenství potřebujete jakbysmet.

www.mollersomega3.cz