středa 7. listopad 2018 0:00

Jak na ústní hygienu

Dentální hygiena má preventivní a léčebný charakter. Jejím účelem je předcházet vzniku onemocnění v dutině ústní. V důsledku nedostatečného či nesprávně prováděného čištění zubů a dásní dochází často ke vzniku zubního kazu, zánětu dásní (gingivitis) a závěsného aparátu zubu (parodontitis, lidově parodontóza). Pak je již zapotřebí se snažit odstranit všechny faktory, které onemocnění vyvolaly.

Hlavním úkolem je  pomoct klientovi najít takovou metodu čištění zubů, která bude  účinná a pacient ji bude  schopný dodržovat a zvládnout i v domácích podmínkách. Další,  neméně důležitý úkol,  je dotyčnému profesionálně vyčistit zuby. Tím mám na mysli odstranit zubní kámen a další povlaky z povrchu zubu.

Dnes již víme, že mít zdravé zuby a dásně není jen o určité prestiži, ale i o zdraví celého těla.


Jak probíhá?

Nejprve by si s vámi dentální hygienistka měla promluvit a získat  informace o vašich zvycích v péči o ústa.  Měla by zjistit nejen to, co od ošetření očekáváte,  ale i to,  jaký je váš postoj ke zdraví. Další fází je pak vyšetření parodontu (závěsného aparátu zubu, struktur které vaše zuby drží v ústech). Dentální hygienistka by vás měla informovat,  jaký je stav zdraví vašich úst a říct,  jaká opatření jsou potřebná pro zlepšení stavu. Poté  přichází na řadu profesionální čištění zubů. Postup je odvislý od stavu úst. Poslední, avšak neméně důležitou částí,  je naučit klienta správnému postupu při provádění domácí ústní hygieny.

Kolik času trvá?

Je velice individuální, jak dlouho bude dentální hygiena trvat. Hlavní roli  hraje,  v jaké kondici  dásně a paradont jsou. Klient, který chodí pravidelně na dentální hygienu a správně a svědomitě  pečuje o dásně a zuby,  může v křesle strávit třeba jen půl hodiny. Pacient, který je na hygieně poprvé a jehož parodont je postižen některým ze zánětlivých onemocnění, může zprvu podstoupit i několik hodinových procedur.

Jak často chodit a proč?

Na časových intervalech se musí individuálně domluvit hygienistka s klientem dle jeho potřeb. V praxi nejčastěji chodí klienti každý půl rok, ale není výjimkou jednou za tři měsíce, či naopak při perfektní hygieně jednou ročně. Velice záleží na schopnosti pacienta správně a pravidelně pečovat o zuby a dásně.

 Je to bolestivé?

Pokud jsou dásně ve špatném zdravotní stavu,  bývají velice často citlivé. Pak je ošetření nepříjemné. Při pravidelných návštěvách a dobré kondici dásní se stává návštěva často i příjemně stráveným časem, v němž  děláte něco správného pro své zdraví.

Tereza Pěnkavová, dentální hygienistka, Dental Office H33, www.dental-office.cz