neděle 1. duben 2018 0:00

Konečně citlivé řešení problémů s hemoroidy

Metoda HAL-RAR je vyzkoušenou technikou, která po celém světě již přibližně 20 let šetrně a účinně řeší problémy, které nemocným přináší onemocnění hemoroidálních uzlů konečníku, vysvětluje MUDr. Roman Fraško, Ph.D. z Kliniky GHC Praha.

Hemoroidy jsou normální součástí konečníku a hrají v něm důležitou roli, například přispívají ke schopnosti konečníku stolici udržet. V určitých případech však dochází k jejich zvětšení, mohou se částečně či zcela, přechodně či trvale posunovat ven z konečníku. Mohou krvácet či být postiženy trombózou.

 

Všechny tyto stavy jsou pro nemocného velmi nepříjemné, a navíc mnohé z příznaků, které jsou hemoroidům připisovány, mohou být ve skutečnosti důsledkem jiného, potenciálně život ohrožujícího onemocnění konečníku. Včasná diagnostika, jednoduché anoskopické vyšetření, je zásadní.

 

Existuje řada metod terapie hemoroidálního onemocnění (od léčby pomocí místně či celkově podávaných léčiv) přes ambulantní metody ošetření hemoroidálních uzlů. Ambulantní metody ošetření neumožňují trvalé odstranění hemoroidů a recidivy onemocnění jsou typické a časté. Radikální techniku představují klasické operace, kdy jsou hemoroidy zcela odstraněny, ovšem za cenu prodloužené doby hojení, která může dosáhnout až ke dvěma měsíců.

 

Metoda HAL umožňuje přesnou identifikaci přívodné cévy, která zásobuje příslušný hemoroidální uzel (typicky jsou v konečníku tyto uzly přítomny tři). Díky této identifikaci pomocí speciálního anoskopu s ultrazvukovou sondou je možno cévu pod sliznicí nalézt a opichem ji uzavřít. Je tak uzavřen přítok krve do uzlu a následně dochází k jeho zmenšení až vymizení.

 

Nevznikají při tom žádné defekty na sliznici konečníku a hojení tak probíhá velmi rychle. V roce 2005 byla metoda HAL doplněna o RAR modalitu, kdy chirurg pomocí pokračujícího stehu provádí vyzvednutí sliznice konečníku směrem dovnitř, a tak řeší i prolaps konečníku, který se často při hemoroidálním onemocnění vyšších stádií vyskytuje.

 

Metoda HAL-RAR je vysoce účinná technika kterou lze provést během krátké, přibližně třicetiminutové narkózy. Nevznikají při ní defekty na sliznici konečníku či kůži kolem něj a rekonvalescence je tak výrazně kratší nežli při jiných radikálních operačních technikách. Na Klinice GHC Praha je profesionální tým, příjemné a diskrétní prostředí spolu s metodou HAL-RAR zárukou kvalitního a úspěšného ošetření.