úterý 27. březen 2018 0:00

Bolest hlavy nepodceňujte, na vině může být nedostatek železa

Lidský organismus potřebuje pro své fungování širokou škálu vitaminů, minerálních látek a dalších živin, prostřednictvím kterých je zajišťován bezproblémový chod veškerých tělních procesů. Tyto látky tak mimo jiné příznivě ovlivňují činnost vnitřních orgánů a mají vliv na celkové zdraví jedince. V momentě, kdy je však tělo dlouhodobě vystaveno nedostatku některého prvku, může docházet ke značným zdravotním komplikacím a vážným onemocněním.

Jedním takovým prvkem, jehož nedostatek přímo ovlivňuje chod lidského organismu, je železo. Tato minerální látka se v lidském těle vyskytuje jako součást krevního barviva hemoglobinu, prostřednictvím kterého zajišťuje transport kyslíku do jednotlivých buněk organismu. Tato funkce je zcela nenahraditelná, a pokud dochází nepřiměřenou stravou k nedostatku příjmu železa, trpí jedinec tzv. anémií neboli chudokrevností. Zůstane-li anémie neléčená, dochází k oslabení celého organismu a ztrátě přirozené imunity. U dětí navíc představuje nedostatek železa nebezpečí v podobě negativního vývoje inteligenčních schopností, kdy vzniklé důsledky již nelze v dospělém věku nijak korigovat.

Příznaky nedostatku železa

Kromě hemoglobinu je možné železo nalézt také ve svalovém barvivu, proto mezi základní příznaky nedostatku železa spadá nadměrná únava, závratě, celková tělesná slabost nebo silné bolesti hlavy. Výjimkou není ani syndrom neklidných nohou nebo silné bušení srdce, často se můžete potýkat také se sníženou pozorností a špatnou schopností soustředit se. Typickým rysem je bledá a mdlá pokožka, lámavé nehty a špatná kvalita vlasů, která může vést až k jejich nadměrnému vypadávání. Ženy mohou být navíc sužovány silnou a bolestivou menstruací.

Kde železo získat?

Nejsnáze dostupný zdroj železa představují potraviny bohaté na minerální látky. Pro zajištění optimálního množství se doporučuje konzumovat tmavé bobulové ovoce, jako jsou borůvky a černý rybíz, dále sušené, nesířené meruňky, fíky nebo švestky, ze zeleniny pak červená řepa, špenát a další zelené listy. V jídelníčku by však neměly chybět ani luštěniny, semínka, ořechy nebo maso, zejména hovězí a telecí. Vzhledem k různým stravovacím preferencím je však mnohdy příjem železa z běžné stravy nedostačující a je nutné jeho doplnění prostřednictvím potravinových doplňků. Řešením může být například prášek z listů rostliny Moringy olejodárné. Tato nenápadná rostlina původem z Asie obsahuje v jedné dávce 25x více železa než špenát a jejím prostřednictvím navíc dodáte svému tělu velké množství dalších zdraví prospěšných látek jako je vápník, vitamin A a C nebo měď.

Obecně platí, že dospělý jedinec by měl za den přijmout alespoň 18 mg železa, přičemž se nedoporučuje tuto dávku vědomě překračovat. Zvýšená konzumace by totiž mohla podnítit vznik cukrovky nebo infarktu, či způsobit poškození vnitřních orgánů. Aby však mohlo být železo kompletně zpracováno, je důležité konzumovat takové potraviny, které neobsahují látky zhoršující jeho vstřebávání, jako jsou fosfoproteiny, fytáty, ale také káva, čaj nebo některé léky.