středa 2. březen 2022 0:00

Ukrajina a zvířata

SOS zvířata UKRAJINA: Zahájili jsme sbírku pro zvířata na Ukrajině. Lidé na Ukrajině zachraňují sebe a také svá zvířata. Ošetřovatelé starající se o zvířata v útulcích, v záchranných centrech i v zoologických zahradách se nevzdávají a zůstávají se zvířaty.

Zvířata jsou s lidmi v krytech, prchající je nosí v taškách nebo na zádech. Všichni potřebují naši pomoc a podporu. Finanční prostředky, které zašlete, pošleme útulkům a dalším místům v Ukrajině. Finanční pomoc použijeme i na nákup krmení, materiálu, veterinárních léků a trauma setů, který doručíme přímo do Ukrajiny. Sbírkové místo v Praze právě zařizujeme. Budeme Vás zde informovat. 

 

https://www.ifaw.org/eu/news/resources-flee-ukraine-pets

 

V tomto odkaze Eurogroup for Animals jsou uvedeny kontakty na útulek org. Deutscher Tierschutzbund v Oděse, na útulek pro zachráněné medvědy v Domazhyru org. Vier Pfoten/Four Paws, na organizaci Ukraine Animals – UAnimals. A také na Rumunskou nabídku míst v útulcích pro zvířata.

 

IFAW informuje: „Jsme zdrceni, že musíme oznámit: náš partnerský útulek v Gorlovce utrpěl poškození a bohužel jeden pes byl zabit po zásahu granátem. Zaměstnanci zůstávají na místě a nadále se starají o své psy.

IFAW:  helpful information for people fleeing Ukraine with their pets

Naštěstí všechny okolní země, kam lidé z Ukrajiny směřují, umožňují bezproblémové překročení hranice se zvířaty.

 
 

VÝJIMKA SVS PRO ZVÍŘATA Z UKRAJINY

Vítáme rozhodnutí Státní veterinární správy umožnit výjimku pro psy, kočky a fretky, které mají prchající lidé z Ukrajiny. Tato zvířata mohou s majiteli překročit hranici do ČR aniž by měla potřebné náležitosti. Ty jim majitel zařídí v ČR dodatečně: do 72 h od vstupu do ČR zajistí vyšetření veterinářem ohledně vztekliny a aplikaci mikročipu; zajistí 10 dní karantény zvířete – tj. zvíře je pod stálým dohledem majitele/jiné osoby, za 5 až 10 dní karantény veterinář opět zv. vyšetří, naočkuje proti vzteklině a vystaví očk. průkaz nebo pas zvířete.

Zjišťujeme u SVS, jestli platí stejné podmínky, pokud by se jednalo o jiné zvíře např. morče, králíka, ptačí druh…