úterý 22. leden 2019 0:00

“A taky jsem vařila u Werichů…” – kniha úžasných vzpomínek bývalé osobní hospodyně Jana Wericha paní Evy Tůmové

16. ledna pokřtila paní Eva Tůmová ve Werichově vile na Kampě svoji knihu vzpomínek nejen na své pobývání u Werichů, ale na celý svůj dramatický a pohnutý život.

Spolu s paní Evou pokřtily knihu kmotřičky Eva Hrušková a Marie Tomsová, hudební skladatel Karel Štolba a Jiří Werich Petrášek.

 

Spoluautorem knihy je nakladatel Pavel Mészáros, který dal i podnět k jejímu napsání. Když totiž při svých návštěvách u Tůmů poslouchal vyprávění paní Evy o životě, předsevzal si, že ji musí přemluvit k sepsání knihy. Paní Tůmová se však pro svůj spisovatelský počin definitivně rozhodla až po mnoha besedách na školách, kdy jí desítky dojatých dětí prosily o vydání pamětí knižně.

 

Evin tatínek Karel Střelka byl důstojníkem československé armády a za první světové války bojoval v řadách legionářů. Za 2. světové války se musel skrývat před gestapem a uprchl na Slovensko, pak se dostal do Polska, do Británie, téměř tři roky bojoval na Blízkém východě, pak v Sovětském svazu a nakonec se se vrátil do Čech.

 

Maminka byla převezena do internačního tábora a šestiletá Eva zůstala se svým o pět let starším bratrem sama ve vršovickém bytě. Pomáhala jim domovnice, tety i mnoho dobrých sousedů.

 

Po válce se rodina šťastně zase sešla, ale ne na dlouho. Otec se stal obětí komunistických procesů po únoru 1948 a dostal se do vězení, maminka postonávala a bratr byl přiřazen k PTP.

 

Eva po různých peripetiích vystudovala speciální pedagogiku a pracovala v Motolské nemocnici na různých odděleních. Její život však opět nebyl jednoduchý: vdala se, porodila syna, rozvedla se, syn se oženil a emigroval a Eva zůstala sama. A jak se dostala k Werichovým? Přes svoji dávnou kamarádku Janu Werichovou. Eva se začala starat o Fanču – dceru Jany a vnučku Jana Wericha. Spřátelila se s celou rodinou a nakonec se k nim i přestěhovala. Starala se nejen o rodinu Werichových, ale také o Frances Ježkovou, manželku Jaroslava Ježka.

 

Toto všechno je popsáno v unikátní knize “A taky jsem vařila u Werichů…”, kde jsou zachycena fakta, o kterých bychom se jinak nikdy nedozvěděli. Ale nejde o strohá životopisná data, ale naopak o úsměvná vyprávění, která budete číst jedním dechem. V závěru knihy se seznámíte i s originálními recepty na pokrmy, které se u Werichů připravovaly.