pondělí 17. prosinec 2018 0:00

Jak se slaví Vánoce v zahraničí? Některé tradice vás opravdu překvapí

Vánoční přípravy jsou v plném proudu. Zatímco většina Čechů shání stromeček, pod který bude moct Ježíšek přinést dárky, v zahraničí to vypadá úplně jinak. Jiný kraj, jiný mrav a v případě oslav Vánoc to platí dvojnásob. Umíte si představit Štědrý večer bez bramborového salátu?

 

Pokud ne, určitě vás překvapí, co si dopřávají na Vánoce jinde. 

 

Švédsko

Vánoční svátky zde začínají 13. prosince – oslavou dne sv. Lucie. V tento den se koná průvod za doprovodu zpěvu koled. V čele jde vybraná dívka s korunou a svíčkami na hlavě, která je oblečena do dlouhé bílé košile s rudou stuhou. Na štědrovečerní tabuli nesmí chybět sušená treska s bílou omáčkou a kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem, kterému se říká Vörtbröt. Dárky tu po večeři naděluje dědeček Jultomten s pomocí skřítků Julnissarů.

 

Finsko

Na Štědrý den se ke snídani podává rýžový nákyp, ve kterém je zapečená mandle. Kdo ji najde, bude mít podle pověsti v následujícím roce svatbu. Večer se rodina sejde u bohatě prostřeného stolu, kde nechybí zeleninový salát a vánoční šunka. Hodným dětem nosí dárky Joulu Pukki. Toho doprovázejí vánoční skřítci, kteří odnášejí všechny zlobivé děti do ledového království. „Svátky ve Finsku probíhají v uvolněnější atmosféře, něž je u nás zvykem. Dokonce je téměř povinností dojít si odpočinout do finské sauny,“ říká Josef Trejbal.

 

Řecko

Vánoční stromeček zdobí Řekové teprve několik desetiletí, v minulosti totiž v přímořských oblastech zdobili hlavně lodě. Na Vánoce se z pravidla připravuje vepřové maso, klobásy nebo závitky plněné mletým masem. Celou atmosféru podtrhují malí koledníci, kteří brázdí ulice s melodickými skladbami a trianglem. Dárky naděluje dětem Svatý Mikuláš do jejich postelí.

 

Dominikánská republika

V této exotické destinaci se kromě latinskoamerických melodií setkáte i s neobvyklým vánočním zvykem Angelitos – Andlíci. Dodržuje se obvykle mezi přáteli, ve škole nebo ve firmách. Jména lidí se napíší na papírky, zamíchají se a každý si vylosuje osobu, které bude každý adventní týden tajně nadělovat dárky. Kdo byl jejich andílkem, se dozví až na konci svátků.