sobota 2. červen 2018 0:00

Střelecký ostrov se proměnil v knižní festival s Lucií Zelinkovou

Úkol zněl jasně – připravit neobyčejné setkání na některé z letních zahrádek, plné nádherných tematických dekorací a skvělé letní nálady. První akce proběhla minulý pátek na pražském Střeleckém ostrově. Každý z hostů přinesl jako vstupenku libovolnou knížku a na závěr večera si namísto ní odnesl jinou.

Organizátorkou byla Lucie Zelinková, známá knižní bloggerka, která knihy čte, komentuje i píše. Svou vášeň sdílí na Instagramu (@luciezel), její profil sleduje bezmála 74 tisíc lidí. 

 

Hlavním hostem byl Michalem Vieweghem, který přečetl ukázku ze své knihy. Následovalo autorské čtení Anny Musilové, která představila úryvek ze své nové knihy Černooká, jež se objeví na pultech knihkupectví začátkem června. Nechyběl ani literární kvíz, ve kterém hosté odpovídali na otázky z oblasti literatury. Pět nejzdatnějších soutěžících Lucka obdarovala svými oblíbenými knížkami.

Autorská četba Michala Viewegha

 

V průběhu večera snad každý z hostů zasedl za jeden z psacích strojů a na chvíli se tak vrátil zpět v čase. Na stroji byl napsán úvod příběhu, ve kterém hosté postupně pokračovali – každý mohl přispět jednou větou. Dále se již hosté sami bavili a užívali si chvíle pohody, které ještě umocnil cider Kingswood, jež byl po celou dobu akce hojně servírován.

 

Navození neskutečné atmosféry ještě podpořila všudypřítomná zeleň, svěží jablíčka a knižní dekorace promyšlená do nejmenšího detailu. Namísto lampionů jsme využili stránky knih a staré noviny posloužily jako ubrusy. Nechyběla houpací křesla a pohodlné pohovky. Nepřehlédnutelné byly také brýle v nadživotní velikosti.