úterý 7. březen 2017 0:00

Noční závod Sellaronda Skimarathon prověří sílu i odhodlání

Fyzička, výdrž, odhodlání, rychlost, dobrý parťák a čelovka jsou základními požadavky k zvládnutí unikátního závodu Sellaronda Skimarathon. Jeho XXII. ročník startuje 24. března v italské Arabbě a účastníky čeká cesta čtyřmi horskými průsmyky.

Sellaronda Skimarathon se řadí mezi nejslavnější skialpinistické závody na upravených sjezdovkách. Jeho trasa provede 1 300 závodníků čtyřmi ladínskými údolími okolo masivu Sella, skrz střediska Arabba, Canazei, Selva Gardena a Corvara. Závod dlouhý 42 km s převýšením 2 700 metrů startuje v 18 hodin a jeho převážná část se tak jede za naprosté tmy. Dvoučlenné týmy musí navíc trasu čtyřmi horskými průsmyky Pordoi, Sella, Gardena a Campolongo zdolat ve stanovených časových limitech. Celkový limit pro závod je 6,5 hodiny.

 

Vyzkoušet si tento prestižní fyzicky náročný závod touží mnoho sportovců. Jejich počet je však omezen. Z celkových ženských, mužských a smíšených 650 párů jich 300 tvoří italské národní týmy, 250 startovních čísel je připraveno pro nadšence z celého světa, zbylou stovku čísel rozdělí vedení závodu. O jeho popularitě svědčí i to, že za první hodinu byla prodána celá polovina jeho startovních čísel.

 

Sellaronda Skimarathon se na svazích ladínské oblasti Jižního Tyrolska jezdí od roku 1995. U jeho zrodu stáli čtyři nadšení lyžaři, kteří jednoho večera v hospodě zatoužili po zdolání trasy dnes známé lyžařům sjezdového lyžování jako Sella Ronda. Historicky nejúspěšnějším závodníkem je Fabio Meraldi, jenž zvítězil v každém ze svých šesti startů, z žen je to Francesca Martinelli. Stupně vítězů si v minulém ročníku uzurpovali italští reprezentanti, mužský nejrychlejší čas byl 3 hodiny a 14 minut, ženský 4 hodiny a minut 8.

 

Závod startuje v lyžařském středisku Arabba, kde bude během celého odpoledne probíhat také těstovinová party. Pozornost ale stojí obrátit i směrem ke zdejším obyvatelům, tradicím a jedinečné kuchyni. Návštěvníci se totiž budou nacházet nedaleko významné ladínské oblasti. Ladínové jsou potomky Rétů, původních obyvatel, kteří byli během středověku zatlačeni z úrodného jihu země až do méně úrodných Dolomit na

severu. Jejich jazyk je kombinací lidové latiny a rétsko-keltského nářečí. Jako oficiální byl však uznán až v roce 1951. Ladínštinou dnes hovoří 45 000 lidí v celých Dolomitech. Svébytná ladínská kultura zahrnující jedinečný řemeslný um, barvité tradice i historii, architekturu, kuchyni i jazyk je dnes plnohodnotnou součástí jihotyrolského života. I proto v této oblasti narazíte například na označení měst hned ve třech jazycích.

 

Ideálním místem k poznání tradičního ladínského života a jejich pohostinnosti jsou statky sdružení Roter Hahn, které se nachází v samém srdci oblasti i nedaleko trati Sellaronda Skimarathonu. Delikátní ladínskou kuchyni, kterou tvoří například smažené pirohy plněné špenátem, krémovým sýrem, zelím, bramborami či mákem, polentu se sýrem a houbami i mnohé další pokrmy lze ochutnat v šenku na statku Lüch de Survisc ve Wengenu. Na výrobu čerstvých mléčných výrobků se v Selvě Gardeně specializuje farma Valin, jedinečné chutné maso z vlastního chovu pak nabízí k ochutnávce na statku Lüch de Ciampidel nedaleko obce Badia. Sdružení Roter Hahn podporuje místní farmáře a nabízí ubytování a odpočinek v autentické kouzelné atmosféře. Je to jedinečná cesta k poznání klasického života místních, jejich tradic i vyhlášené kuchyně z domácích produktů.

 

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času.

 

Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/.