čtvrtek 20. únor 2020 0:00

Průvodce správným cvičením aneb Na co si dát pozor, než se na jaře začne se sportem

S příchodem jara začíná sezóna milovníkům běhu, cyklistiky a dalších venkovních pohybových aktivit. Kdo se však ke sportu vrací po zimní pauze, měl by si dát pozor. Při nedostatečném rozcvičení nebo příliš velké zátěži se mohou objevit komplikace, jejichž léčba může zabrat i několik měsíců. Pro zajištění prevence, ale také stability kloubů při sportu se vyplatí používat ortézy a bandáže, které pomáhají zranění v daném místě předejít.

Na co by člověk něměl zapomenout předtím, než na jaře poprvé vyběhne po zimní pauze? Ať už se jedná o běh, výlety na kole nebo jinou pohybovou aktivitu, základem je správná rozcvička. Stimulace svalů a kloubů a jejich postupné rozehřátí před výkonem jsou nezbytné především pro prevenci zranění. Rozcvička zároveň podporuje funkci pohybového systému a zvyšuje tep, což má pozitivní vliv na výkon organismu a efektivitu tréninku. „Dynamický stečink je vhodné provádět před tréninkem, statické protažení je naopak vhodné po ukončení aktivity,“ radí MUDr. Josef Liška z oddělení ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí v Nemocnici na Františku.

 

Jakmile se oteplí, lidé mají tendenci pustit se do venkovního sportování po hlavě. Často se stává, že to ze začátku přeženou a přivodí si tak bolesti svalů a kloubů nebo jiná zranění. „Neexistuje univerzální recept, jaká intenzita sportování je ta pravá, ale doporučuje se přihlížet zejména na současný zdravotní stav, hmotnost a věk jednotlivce. Přestože se často stává, že starší lidé jsou v lepší kondici než ti mladší, jejich klouby jsou ke zranění náchylnější,“ popisuje MUDr. Liška.

 

K prevenci zranění patří také pravidelný příjem vody, vitaminů a minerálů. Nedostatečný pitný režim je jednou z nejčastějších tréninkových chyb a v kombinaci se zvýšenou aktivitou může vést až k dehydrataci. Pro správné fungování svalů je prospěšný také vitamin C, který přispívá syntéze kolagenu, a vitamin D, který ovlivňuje pohyblivost a průžnost kloubů. Neméně důležitý je vápník a hořčík.