středa 27. listopad 2019 0:00

Když už pohyb a diety nestačí. Jak fungují spalovače tuku a podobné preparáty?

Upravili jste jídelníček, hýbete se více než dřív, a přesto nehubnete? Existuje mnoho důvodů, proč tomu tak je. Od věku po hormonální změny nebo různá onemocnění. Poslední záchranou jsou v očích mnohých snaživců různé preparáty – spalovače tuku – slibující zrychlení metabolismu a „rozpouštění tuku“. Jak podobné přípravky fungují a kdy bychom po nich měli sáhnout?

Co spalovače tuku umí a s čím nepomůžou

 

Na redukci váhy platí stále dvě věci – úprava stravy a přidání pohybu. Zázračná pilulka, kterou bychom si dali po vydatném obědě a měli ihned o kilo méně, ještě neexistuje. S hubnutím ovšem mohou pomoci různé preparáty, často na přírodní, rostlinné bázi. Dokáží nastartovat metabolismus, zefektivní výkon během cvičení, usnadňují spalování tukových zásob a pomáhají s regenerací tkání.

 

„Tyto doplňky stravy jsou vhodné pro lidi cvičící pravidelně, kteří chtějí dosáhnout lepších výsledků a snadněji zhubnout. Bez kvalitní stravy a pohybu spalovače tuku příliš nezmůžou,“ říká výživový poradce značky KetoDiet a fitness trenér Jiří Skála.

 

„Pokud nehubnete i přes veškerou snahu, měli byste se obrátit na lékaře. Může se jednat o projevy onemocnění štítné žlázy, následky nespavosti nebo syndromu polycystických ovarií,“ upozorňuje Jiří. Podle něj byste se vždy měli držet doporučeného dávkování přípravků.

 

Kofein, guarana, karnitin a ty další

S hubnutím může pomoci celá škála přípravků. Mezi nejoblíbenější patří těchto pět.

 

● Kofein – Vyskytuje se v kávě, čaji nebo guaraně, vyrábět ho lze i synteticky. Po jeho požití se v těle zvyšuje hladina adrenalinu. Následkem toho se zintenzivňuje činnost srdce a stimuluje organismus. Kofein také podporuje vylučování lipidů z tukové tkáně, jež je použita jako zásobní energie pro svaly během cvičení, takže dochází k efektivnějšímu spalování tuků. Zároveň prodlužuje sportovní výkon a zvyšuje bdělost při dlouhém tréninku.

 

● Guarana – Oblíbeným přípravkem je i čistý výtažek z guarany. Tato tropická rostlina obsahuje dvakrát více kofeinu než káva, proto se často používá do různých tablet, gelů a energetických drinků pro sportovce. Její účinky jsou podobné jako u čistého kofeinu.

 

● Taurin – Patří mezi aminokyseliny, základní stavební jednotky bílkovin. Ty jsou důležité pro svaly. Právě taurin zabraňuje úbytku svalové hmoty, efektivněji spaluje tuky, oddaluje únavu a přispívá k tkáňové regeneraci. Dříve se získával z býčí žluči, dnes se vyrábí v laboratořích.

 

● Tyrosin – Je další z aminokyselin. Lidský organismus si ho dokáže vyrobit sám v nižší kvantitě, v případě většího množství je nutné jej doplnit z potravy. Je základním kamenem hormonů štítné žlázy, jež ovlivňují rychlost metabolismu. Zároveň hraje klíčovou roli v produkci adrenalinu, hormonu zvyšujícím výkon a podporujícím štěpení tuků. Tyrosin je tedy perfektní volbou pro redukční dietu. K tomu přispívá i svojí schopností mírnit zatížení nervové soustavy způsobené kalorickým omezením. Má silně nabuzující efekt, proto se doporučuje používat především ráno. Večer je lepší se mu vyhnout.

 

● Extrakt ze zeleného čaje (EGCG) – Patří do skupiny katechinů, méně známých než příbuzné flavonoidy. Při pravidelné konzumaci pomáhá spalovat tuky a snižovat hladinu cholesterolu. Pozitivně působí na cévní systém, je tedy vhodný před kardio cvičením.