středa 16. říjen 2019 0:00

Vítězství je v pohybu: Olympijské legendy představují své příběhy

Výsledky, kterých naši sportovci v minulosti dosáhli a stále dosahují, patří k nejlepším světovým výkonům. Čeští sportovci jsou díky nim známí po celém světě. Mnoho olympijských jmen máme stále v paměti, jiná ale pomalu upadají v zapomnění. Značka Proenzi společnosti Walmark ve spolupráci s Českým olympijským výborem proto představuje projekt Vítězství je v pohybu, který je poctou českým sportovním legendám.

Jeho cílem je připomenout příběhy osobností, které v minulosti motivovaly ke sportovní kariéře současné sportovce a které svým přístupem ke sportu mohou být inspirací pro každého z nás.

 

Na webové platformě projektu Vítězství je v pohybu se budou pravidelně objevovat nové příběhy našich olympijských medailistů. Jejich osudy si můžete přečíst ve formě rozhovorů nebo se podívat na videa, která zachycují vybraný zlomový bod jejich života – ať už toho profesního, nebo osobního. „Projektem chceme především připomenout, že za každou získanou olympijskou medailí stojí osobitý životní příběh plný odhodlání, tvrdé práce, mnohdy i odříkání a překonání spousty překážek,“ vysvětluje Martin Tolar, generální ředitel společnosti Walmark, který upozorňuje, že do konce roku by se na webu mělo objevit minimálně šest příběhů, které bude doplňovat i komunikace na sociálních sítích.

 

„Prostřednictvím projektu Vítězství je v pohybu se Proenzi jako dodavatel Českého olympijského týmu soustředí nejen na vrcholové sportovce ve světlech ramp, ale i na ty, kteří se naplno obětovali sportu v minulosti, kdy neměli takové možnosti finančního zajištění nebo zdravotní péče. Těmto sportovcům hodně dlužíme. Podporujeme je díky činnosti Českého klubu olympioniků a moc nás těší, že máme partnera, který jim může pomoci řešit různé zdravotní neduhy, aby mohli být stále aktivní. Tento projekt je také blízký podstatě olympismu, tedy zdraví těla a ducha, a navíc ukazuje respekt k těm, kdo byli vzory pro spoustu současných sportovců,“ vysvětluje smysl projektu Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

 

Prvními sportovci, kteří se do projektu zapojili, jsou olympijští medailisté ve veslování – Oldřich Svojanovský (stříbro OH Mnichov 1972, bronz OH Montreal 1976), Zdeněk Pecka (bronz OH Montreal 1976, bronz OH Moskva 1980) nebo Václav Chalupa (stříbro OH Barcelona 1992). Sportovkyně pak zastupuje Květa Jeriová Pecková (bronz ZOH Lake Placid 1980, stříbro a bronz ZOH Sarajevo 1984). „Projekt se každým dnem rozvíjí, momentálně připravujeme příběh naší úspěšné atletky Šárky Kašpárkové, další české sportovní legendy budou následovat v příštích měsících,“ upřesňuje Martin Tolar.

 

Projekt má také za cíl ukázat, že sport není zajímavý jen na vrcholové úrovni, ale že každý člověk si může najít cestu ke sportování, a to v jakémkoli věku. „Naši olympionici jsou stále aktivní a mohou být inspirací pro kohokoliv z nás. Jak profesionální sportovci, tak normální lidé se potýkají se stejnými problémy a proto, aby člověk mohl sportovat, je důležité o sebe pečovat,“ upřesňuje Tolar ze společnosti Walmark myšlenku, která také vedla k propojení značky Proenzi a Českého olympijského výboru. „Jsme rádi, že jsme se mohli stát oficiálním dodavatelem Českého olympijského týmu, a věříme, že tím třeba přispějeme k dalším skvělým sportovním výkonům,“ uzavírá Martin Tolar.

 

O PROJEKTU: Vítězství je v pohybu

 

Výsledky, kterých naši sportovci dosáhli a stále dosahují, patří k nejlepším světovým výkonům. Čeští sportovci jsou díky nim známí po celém světě. Věra Čáslavská, Emil Zátopek nebo Jan Železný – tato olympijská jména máme stále v paměti, ale mnoho dalších sportovců pomalu upadá v zapomnění.

 

Projekt Vítězství je v pohybu chce připomenout osudy těch, kteří bojovali na olympijských hrách v průběhu uplynulých dekád a kterým na vrcholu jejich sportovní kariéry fandily tisíce lidí.

 

Přečtěte si životní příběhy našich medailistů, podívejte se na jejich nejsilnější momenty ze sportovní kariéry, prohlédněte si, v jakých disciplínách Česká republika vynikala, a zjistěte, jak olympionici sportují i dnes. www.vitezstvijevpohybu.cz