čtvrtek 26. září 2019 0:00

Češi příliš nesportují, nejčastěji je odrazuje vlastní pohodlnost

Zdravý životní styl je pro Čechy hlavně o dostatečném pohybu a správném stravování. Více než třetina dospělých Čechů přitom ale nevěnuje fyzické aktivitě ani jednu hodinu týdně, častěji se pak jedná o ženy, ukazuje exkluzivní průzkum. Nejčastější překážkou na cestě za lepším životním stylem je vlastní pohodlnost nebo nedostatek času.

Podle výsledků exkluzivního průzkumu skupiny AXA Česká republika a Slovensko většina Čechů domnívá, že zdravý životní styl spočívá zejména v dostatečném pohybu (76 %) a vyváženém stravování (75 %). Právě na stravování přitom kladou větší důraz ženy než muži. Odpočinek či meditaci vnímá jako součást zdravého životního stylu 56 % Čechů, nejčastěji vysokoškolsky vzdělaných lidí a Pražanů.

 

Ačkoliv je pro většinu Čechů fyzický pohyb naprostým základem zdravého životního stylu, značná část z nich (38 %) sportu nevěnuje téměř žádný čas. 15 % z dotázaných uvedlo, že nesportují vůbec, dalších 23 % sportu věnuje méně než jednu hodinu týdně. Častěji se pak vůbec nehýbou ženy (19 %), lidé nad 45 let věku (21 %) a osoby bez maturity (23 %). Další třetina Čechů pak sportu věnuje pravidelně jednu až tři hodiny týdně, zbylých 29 % čtyři hodiny a více.

 

„Sedavé zaměstnání, které není doplněno aktivním odpočinkem, je jednou z příčin obezity, se kterou se v Česku setkáváme čím dál častěji. Trpí jí už téměř čtvrtina dospělých, další zhruba čtvrtina má nadváhu. Nadbytečná kila nejsou jen estetickou záležitostí, ale pojí se také s řadou zdravotních problémů, jako je infarkt, mrtvice nebo cukrovka druhého typu. Lidem při hubnutí kromě změny jídelníčku proto radíme také začít s pohybem. Ze začátku třeba jen s delšími procházkami a postupně se mohou přidávat i další aktivity," říká odbornice na výživu a hubnutí Hana Málková z organizace STOB – Stop obezitě. Zdravý životní styl je pro Čechy hlavně o dostatečném pohybu a správném stravování.

 

Více než třetina dospělých Čechů přitom ale nevěnuje fyzické aktivitě ani jednu hodinu týdně,

 

Další příčinou obezity je i nevhodné složení jídelníčku. Pokud jde o stravování ve fast foodech, to je spíše doménou mladší generace. Úplně se mu vyhýbá pouze necelá desetina Čechů mladších 30ti let, u kategorie nad 45 let je to přitom téměř polovina (49 %). Muži pak navštěvují provozovny rychlého občerstvení ještě o něco častěji než ženy. Více než polovina (55 %) všech dotázaných však uvádí, že se ve fast foodech stravuje maximálně jednou za dva týdny.

 

Změnit svůj životní styl by se více než třetina (38 %) Čechů rozhodla v případě nadváhy či jiného fyzického diskomfortu. Dalších 27 % by k přehodnocení životního stylu vedlo onemocnění jich samých či jejich blízkých, 24 % lidí by dalo na doporučení lékaře. Jen čtvrtina Čechů je podle průzkumu se svým životním stylem naprosto spokojená. Nejčastěji pak osoby nad 45 let věku a ti, kteří sportují nebo cvičí nejméně 4 hodiny týdně. Mezi lidmi ve věku od 15 do 29 let uvádí spokojenost se svým způsobem života jen 17 % osob.

 

Od dodržování zásad zdravého životního stylu Čechy odrazuje nejčastěji vlastní pohodlnost (32 %), týká se to především lidí ve věku 30 až 44 let. Čtvrtina Čechů pak jako bariéru uvádí nedostatek času, to se týká zejména mladých lidí do 30 let. Ženy se obecně častěji odvolávají na nedostatek výdrže, muži se zase častěji neradi omezují. Pětinu Čechů také odrazuje nedostatek financí.