úterý 17. duben 2018 0:00

Tip na výlet: Zámek Děčín

Zámek Děčín a jeho současná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie. Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra.

Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu. Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd. Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.

 

 

Zámek obklopují překrásné zahrady. Nejcennější z nich, barokní Růžová zahrada, vznikla na konci 17. století společně s vedlejší Dlouhou jízdou. Na konci 19. století zde bylo založeno proslulé rosarium, jedno z největších v celé monarchii. Na jižní straně se nachází terasové zahrady, na kterých původně stály skleníky s rozsáhlými sbírkami orchidejí (přes 600 druhů), kamélií, ananasů, rhododendronů a azalek.

 

Roku 1852 v zámeckých zahradách poprvé v kontinentální Evropě vykvetla viktorie královská, největší leknín světa. Zřejmě jako na prvním místě dnešní ČR se zde pěstovaly banány (jejich dnešní forma musa cavendishi). Zahrady na zámku byly nejen okrasné, ale rovněž užitkové. Pěstovala se zde celá řada druhů ovoce a zeleniny, které denně přicházely na jídelní stůl. Gastronomie je se zámkem v Děčíně pevně spjata. Při počtu významných návštěv, které sem zavítaly, se není čemu divit.

 

Děčín zůstal doposud sídlem řady významných podniků, vyrábějících potraviny. Působí zde například firma Valdemar Grešík – Natura, která vznikla v roce 1990 a dnes patří mezi přední české výrobce bylinných čajů, ovocných čajů, koření, kapek, mastí, koupelí z léčivých bylin, potravinových doplňků. Kromě toho distribuuje široký sortiment domácích i zahraničních výrobků se zaměřením na čaje, čajové příslušenství, preparáty z bylin a další sortiment určený pro lékárny a bylinkářství. V posledních letech rozšířila svůj sortiment o výrobky z ovoce z vlastních sadů, sušené ovoce, džemy a také mošty a ovocné pálenky a likéry. Historií děčínského zámku a jeho zahrad je inspirován Zámecký likér, ten je možné koupit mimo jiné v pokladně zámku.

 

___________________________________________________________________________________

 

Soutěž:

 

Jakému řádu patřil zámek v Děčíně?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 10. 5. 2017 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla. Celkem 2 výherci získají noc v zámeckém apartmá pro 2 osoby.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "zámek