pondělí 5. prosinec 2016 0:00

Nejkrásnější Vánoce si upečte spolu

Vánoce jsou o tradicích, které v naší zemi přetrvávají dlouhá léta. Jedním ze zvyků, které nám přinášejí radost, je pečení vánočního cukroví. Libá vůně linoucí se z trouby dotváří tu pravou atmosféru adventního času. Zkuste letos vypustit honbu za nakupováním, protože Vánoce jsou především o čase, který strávíme s rodinou, přáteli a lidmi, které máme rádi a na kterých nám záleží. Upečte si spolu krásné Vánoce.

Perníčky a linecké koláčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví už dlouhá léta. Aby byly perníčky ještě vláčnější a nadýchanější, zvolte pro přípravu těsta mouku Babiččina volba na kynuté těsto. Naopak na linecké koláčky bude nejlepší mouka Babiččina volba na křehké pečivo, díky níž získáte pružné těsto, které se nebude trhat a bude delikátně jemné.

 

Speciální hladké mouky Babiččina volba jsou mouky bez přidaných látek a jejich vlastnosti jsou dány způsobem mletí. Zrno pšenice má v každé své části různé složení – jiný obsah a kvalitu lepku, škrobu a dalších látek, které mají zásadní vliv na pečení. Postupným mletím zrna získáváme mouky s odlišnými vlastnostmi a jejich mísením pak připravíme tu ideální pro každý druh těsta.

 

Tradiční měkké, voňavé perníčky je třeba připravovat několik týdnů před Vánoci, aby se pečivo uleželo, získalo vláčnost a všechny kořeněné vůně se propojily. Na vláčnosti může perníčkům včetně medu přidat také mouka Babiččina volba na kynuté těsto. Speciálně namletá mouka podporuje kynutí a po upečení si pečivo zachová nadýchanou a jemnou charakteristiku.

 

Na tradiční vánoční perníčky budete potřebovat:

 

1 kg mouky Babiččina volba na kynuté těsto + na podsypání, 360 g cukru moučka, 2 sáčky prášku do perníku, 2 lžičky perníkového koření, 3 lžíce holandského kakaa, 6 lžic másla pokojové teploty, 4 vejce, 6 lžic medu, tuzemák podle chuti, 3 žloutky

+ trocha vody na potření. Na bílkovou polevu: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy.

 

Postup:

 

Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plechy, které vyložíte pečicím papírem. Všechny ingredience vložte postupně do mísy a za pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto (můžete ho zpracovat i ručně, jen to bude déle trvat a bude to fyzicky náročnější). Těsto přeneste na moukou posypanou plochu, vyválejte plát silný asi 0,5 cm a za pomoci vykrajovátek vykrajujte různé tvary. Perníčky přendejte na plechy a pečte při 170 °C přibližně 8-10 minut. Ještě teplé upečené perníčky potřete žloutky utřenými s troškou vody. Získají tak krásně lesklý povrch.

 

V míse vyšlehejte elektrickým šlehačem s metličkami bílek, prosetý cukr a citronovou šťávu do konzistence polevy na kontury. Poleva na zdobení musí být hustší a měla by se jemně táhnout. Perníčky ozdobte. 

 

Linecké pečivo vede v českých domácnostech na celé čáře. Jeho delikátní chuť a jemnost skrytá v rozličných tvarech, spojených ovocnou marmeládou, je tím pravým symbolem vánoční pohody, kterou si s hrnkem horkého čaje můžete v rodinném kruhu vychutnat. Jeho příprava není sice příliš náročná, horší je vykrajování jemných tvarů a slepování džemem. Aby se těsto netrhalo a bylo pružné, sáhněte po mouce Babiččina volba na křehké pečivo.

 

Na linecké těsto budete potřebovat:

 

500 g mouky Babiččina volba na křehké pečivo + na podsypání, 320 g másla pokojové teploty, 160 g cukru moučka, 3 žloutky, pár kapek citronu, marmeláda na slepení, cukr moučka + domácí vanilkový cukr na obalení

 

Postup:

 

Všechny ingredience vložte do mísy a ručně zpracujte v hladké těsto (můžete použít i robota). Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici půl hodiny odpočinout. Poté předehřejte troubu na 170 °C a připravte čtyři velké plechy, které vyložíte pečicím papírem. Těsto rozválejte na ploše posypané moukou a vybranými vykrajovátky vykrajujte tvary, které přenesete na plechy. Pečte zhruba 10 minut, nebo dokud není cukroví malinko zbarvené. Ale opravdu jen malinko, protože po vytažení z trouby ještě trochu „dojde". Vychladlé pečivo slepujte marmeládou nebo například čokoládovo-oříškovou pomazánkou. Nakonec posypejte cukrem. 

 

Dovolte vůni z čerstvě napečených dobrot, aby provoněla váš domov. O dokonalost výsledku se s vaším přičiněním postarají tyto nové mouky speciálně namleté pro různá těsta a vaše pečení se stane ještě výjimečnějším.

 

Babiččina volba pro vás připravila vánoční soutěž s možností výhry kuchyňského robota. Upečte, vyfoťte a pošlete vaše vánoční pečení s dětmi, kolegy či přáteli a třeba budete mít trochu štěstí. Na výhře ale zase tak nezáleží, důležité je to, že si spolu upečeme krásné Vánoce!

Babiččina volba je mouka pro všechny, kteří hledají stálou a kontrolovanou kvalitu. Při výrobě je použito pečlivě vybrané obilí, které je před zpracováním důkladně očištěno a poté šetrně namleto v mlýnech se stoletou tradicí (v Polabí, mlýn Litoměřice a na jižní Moravě, Kyjov). Stálá kvalita mouky je zaručena řadou kontrol od zasetí zrna až do okamžiku dodání mouky do obchodu.

 

Soutěž:

 

Kolik speciálních typů mouky Babiččina volba je na trhu?

 

Nápovědu najedete na www.babiccinavolba.cz

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 20. 12. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "Babiččina volba".