pondělí 20. červenec 2020 0:00

Objevte svět vůní v trojské botanické zahradě

Trojská botanická zahrada láká k odpočinku a relaxaci. Objevovat ji můžete nejen svým zrakem, ale i dalšími smysly. Od roku 2016 v areálu zahrady postupně vzniká unikátní vzdělávací projekt Vonná stezka, který svět rostlin představuje poněkud netradičně – pomocí vůní. Na jednotlivých zastaveních se seznámíte s exotickým kořením, tradičními svatojánskými bylinami, omamně vonícími růžemi, ale i aromaty ukrytými ve víně.

Z návštěvy zahrady si můžete odnést voňavou vzpomínku v podobě unikátního parfému Fata Morgana No. 1, který je v prodeji v informačních stáncích.

 

Nejen milovníky krásných vůní provede areálem Botanické zahrady hl. m. Prahy Vonná stezka, originální vzdělávací projekt, který vznikl díky spolupráci s přední českou odbornicí na vůně Petrou Hlavatou. „Jedním z hlavních poslání naší zahrady je vzdělávání zábavným nebo netradičním způsobem. Vonná stezka postupně propojuje celý areál prostřednictvím vonných stanovišť, na nichž se návštěvníci zážitkovou formou seznámí s aromatickými rostlinami a jejich vůněmi. Nyní je možné prohlédnout si první čtyři zastavení, v dalších letech přibudou ještě tři,“ zve k návštěvě zahrady Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Za exotickými vůněmi se vydejte do skleníku Fata Morgana

První zastavení Vonné stezky se nachází v tropickém skleníku Fata Morgana. Návštěvníkům představí zrod unikátního parfému, který vznikl přímo zde, v pokladnici rostlinných druhů, jejich rozmanitých tvarů, barev a samozřejmě i vůní. „Parfém nazvaný příznačné Fata Morgana No. 1 byl vytvořen ze silic z 21 vybraných exotických rostlin, kterým dominuje vůně květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata) a citronové trávy (Cymbopogon citratus). Vzácné silice jsme přivezli ze zahraniční expedice na Madagaskar,“ říká Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin.

 

K devíti vybraným složkám parfému si přivoníte na doprovodném edukačním panelu umístěném uvnitř skleníku. Uvidíte také speciální kotel, v němž olejová směs zrála a část parfému je tu uložena dodnes. Výsledná vonná kompozice pojmenovaná Fata Morgana No. 1 se stane originálním vonným suvenýrem i milou pozorností pro vaše blízké. Limitovanou edici 950 flakonků tohoto unikátního tělového parfému zakoupíte v infostáncích zahrady za 499 Kč (objem balení 5 ml).

 

Vydejte se za romantickou vůní růží

K nejvoňavějším rostlinám patří bezesporu růže. A právě jim je věnováno druhé zastavení unikátní Vonné stezky v Rozáriu. Seznámí vás s tajemstvím těchto královen květin a díky vonné skulptuře ve tvaru stylizovaného růžového keře poznáte širokou škálu růžových aromat. V jednotlivých květech jsou ukryty silice čtyř různých růží a tří rostlin, jež svou vůní růže připomínají. Autorem skulptury je měditepec a grafik Vojtěch Jirásko. Rozárium najdete v severní části botanické zahrady nedaleko expozice kosatců a denivek. Přičichnout si můžete i ke skutečným květům a nechat se okouzlit vůní růží pěstovaných ve zdejším Rozáriu.

 

Tajemné svatojánské tradice

Pokud milujete vůni letních bylin a rádi byste odhalili tajemství pohanských tradic našich předků, pak nesmíte vynechat třetí zastavení Vonné stezky. Najdete jej v expozici Stráň a jeho součástí je i umělecká skulptura od měditepce Vojtěcha Jiráska symbolizující Slunce a sloužící k vykuřování vonnými rostlinami. „Lidé v minulosti sbírali v předvečer svátku Jana Křtitele léčivé, aromatické i jinak atraktivní rostliny. Věřili totiž, že byliny utržené v době letního slunovratu mají zvláštní moc. Ačkoliv se řídili pouze svou intuicí, sbírali je právě v době, kdy mají nejvyšší obsah účinných látek,“ uvádí Klára Lorencová.