pátek 14. červen 2019 0:00

Trojská botanická zahrada zahájila výstavu sukulentů

Ve středu 12. června se za přítomnosti velvyslankyně Mexika paní Leonory Ruedy poprvé otevřela výstava Sukulenty – krása rostlinného těla. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, že nejenom oblíbené kaktusy, ale dokonce i příbuzní révy vinné, tykví nebo zvonků se dokázali přizpůsobit drsným podmínkám panujícím v nejsušších oblastech světa.

Často ale vinou činnosti člověka patří tyto druhy k těm nejvíce ohroženým. Tradiční výstava je přístupná v expozici Svět sukulentů až do 21. července denně od 9.00 do 19.00 hodin. Poradenská služba a prodej rostlin budou probíhat od 12. června do 7. července.

 

Pouštní a polopouštní oblasti naší planety skrývají mnohá tajemství. Ačkoliv jsou rostliny, které zde žijí, na nepříznivé podmínky zvyklé, mnohdy pro ně představují velké nebezpečí činnost člověka a jeho zásahy do jejich přirozeného prostředí. „Letošní výstava sukulentů představí i druhy, které jsou v přírodě považované za vyhynulé nebo patří k těm nejohroženějším. I díky našim zahradníkům a kůrátorům, kteří pečují o sbírky vzácných rostlin, je šance tyto druhy zachovat pro další generace,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Výstava představí druhy, které již v přírodě nepotkáte

 

Rostliny jsou prezentovány tak, jak je pěstují obyvatelé tropů a subtropů. Své příbytky si jimi zdobí i chudí lidé a sázejí je do čehokoli, co mají po ruce. Na druhé straně se rostliny objevují i ve velmi okázalých nádobách. Výstava přibližuje oba styly a je naaranžovaná v tropickém stylu.

 

Návštěvníci budou moci obdivovat zástupce 200 druhů sukulentních rostlin nejen ze sbírek trojské botanické zahrady, ale i od dalších předních pěstitelů z České republiky. „Vystavujeme i vzácnou Brighamii insignis, která je jedním z nejohroženějších sukulentních druhů. Tato rostlina patří do příbuzenstva zvonků a původní je na Havajských ostrovech. V přírodě je však již s velkou pravděpodobností vyhynulá, jelikož zde byl vyhuben její jediný opylovač, bez něhož se neumí přirozeně rozmnožovat. Naštěstí se poměrně snadno pěstuje, a tak tento druh přežívá ve sbírkách botanických zahrad,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka sbírky sukulentních rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.