úterý 19. září 2017 0:00

7. ročník vegetariánského festivalu na Vyšehradě

Tradiční oslava pestrých vegetariánských chutí, ukázky živého vaření, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a bohatý program pro děti i dospělé. To vše přinese již sedmý ročník vegetariánského festivalu pro šest smyslů - Vegefest 2017, který proběhne 30. září – 1. října 2017 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Festival vznikl v roce 2011 se záměrem představit rozmanitost, možnosti a nové trendy současného vegetariánství a zdravého stravování. Po pěti ročnících se tento záměr rozšířil od gastronomie dále směrem k tématu zachování udržitelných a přirozených podmínek života na Zemi, k uvědomělému a šetrnému přístupu k přírodním zdrojům a jejich využití.

 

Hlavním pilířem festivalu je gastronomická nabídka vegetariánských, veganských i vitariánských pokrmů, které se většinou připravují přímo na místě před očima návštěvníků. Součástí hlavního programu budou přednášky na témata s vegetariánskou problematikou a témata o udržitelném životním stylu a živé ukázky vaření.

 

Doprovodný program potěší celou rodinu. „Návštěvníci se mohou těšit na živé koncerty, kruhy zpívání a bubnování, cvičení a pohybové workshopy pod širým nebem, dětský koutek, interaktivní divadelní představení pro děti a další. Letos se v programu objeví například Milli Janatková, Dalibor Neuwirt, Jayamantra, Michal Haman & Petr Piňos, Hudba duhy a hlavním hudebním hostem festivalu bude Patrik Kee, který uzavře sobotní program koncertem v sále Starého Purkrabství“ popisuje Tereza Dlabalová, organizátorka festivalu. Festival zakončí Slovanský kruh provázený Zdeňkem Ordeltem.

 

Součástí festivalové scény bude letos opět Dařiště, které zajišťuje Hearth.net, masážní stan pod taktovkou Jayanandy, ve kterém zkušení maséři nabídnou návštěvníkům relaxační masáže, nebo CykloFreshBar Stanislava Milera, ve kterém si návštěvníci mohou našlapat vlastní smoothie. A tradičně nebude chybět pestrá nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu. Festival se letos znovu obejde zcela bez alkoholu – Bernard bude točit pouze nealkoholické pivo.

„Vegefest chce být nadále inspirací v přístupu k odpadům.

 

V letošním roce chceme v souladu s posláním festivalu pokračovat v cestě k tzv. Nulovému odpadu (Zero Waste). Všichni prodejci se stejně jako loni zavázali k použití kompostovatelného nádobí, které pro festival dodá společnost Bio Planeta a zajistí jeho likvidaci, a také likvidaci bio odpadu. I letos bude probíhat třídění odpadu na místě před očima návštěvníků, s komentářem odborníků k jednotlivým materiálům a postupům recyklace.

 

Novinkou letošního ročníku je opakovatelně použitelný bambusový příbor SPORK, tedy „spoon+fork“ (lžičkovidlička), který bude součástí vstupného a ušetří použití mnoho jednorázových příborů. Návštěvníkům navíc zůstane i po skončení festivalu,“ říká Tereza Dlabalová.

 

Vegefest proběhne v sobotu 30. září od 11.00 do 21.00. V neděli 1. října je program naplánován od 10 do 18.00. Festival se koná za každého počasí.

 

Vstupné stojí 200 Kč na oba dny, 150 Kč na jeden den, a vstupenky je možné od června zakoupit v předprodeji na GoOut (www.goout.net), nebo o 50 Kč dražší na místě. Děti do 10 let mají vstup zdarma.

 

Vstupenky z předprodeje budou během festivalu slosovány o drobné i větší dobré ceny od zúčastněných prodejců.

Koncert Patrika Kee: v předprodeji samostatný vstup 200 Kč, pro návštěvníky Vegefestu sleva 100 Kč (na místě o 50 Kč dražší)