středa 4. květen 2016 0:00

Pozvánka: Vodňanské rybářské dny

Vodňanské rybářské dny (11. – 14. května) nabídnou koncert Anety Langerové i jesetery v kašně. Otevřen bude i nový výukový pavilon rybářské fakulty za 9,5 milionu korun.

Vodňanské rybářské dny mají tradici více než 25 let, letos se konají od středy 11. května do soboty 14. května. Kromě zábavy na koncertech Anety Langerové nebo kapely The Tap Tap a mnoha dalších hudebních, tanečních i sportovních vystoupení se návštěvníci mohou na přednáškách a výstavách dozvědět více o rybách a rybářství, které má ve Vodňanech dlouhou historii.

 

Spolupořadatelem slavností je Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV JU), v jejímž areálu ve Vodňanech se bude odehrávat velká část programu. V sobotu 14. května v 9:40 hodin se za účasti předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a starosty Vodňan Václava Heřmana slavnostně otevře nový výukový pavilon Environmentálního střediska MEVPIS FROV JU. Náklady na výstavbu pavilonu ve výši 9,5 milionu korun byly z 90 % financovány z dotačních prostředků Operačního programu Životní prostředí, na zbývajících 10 % se podílela sama fakulta.

 

"Pavilon bude sloužit především k pořádání vzdělávacích akcí pro žáky mateřských, základních a středních škol. Dětem od dvou do patnácti let se hravou formou snažíme předat základy environmentální výchovy, lásku k přírodě a samozřejmě základní informace z oboru rybářství," říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod JU.

 

Pro návštěvníky budou v novém výukovém pavilonu MEVPIS od čtvrtka 12. května do soboty 14. května přístupné různé výstavy, například výstava fotografií sportovní rybářky a studentky FROV JU Kateřiny Švagrové, která je trojnásobnou mistryní a dvojnásobnou vicemistryní republiky v muškaření. "Jsme rádi, že s námi Kateřina své neskutečné rybářské zážitky prostřednictvím fotografií sdílí," dodává děkan fakulty. V přilehlém objektu střediska MEVPIS Vodňany pak proběhne 6. Jihočeská výstava her a hlavolamů.

 

Pro všechny, koho rybářství a ochrana vod zajímá, se v sobotu od 9 do 15 hodin koná den otevřených dveří, zpřístupněna budou veškerá pracoviště a rybochovné objekty FROV JU. O podívanou na jesetery nepřijdou ani návštěvníci sobotních trhů na náměstí Svobody, v městské kašně budou vystaveny velké kusy se slavnostním vylovením v 17 hodin.

 

Kompletní informace najdete na www.rybarskedny.cz