pondělí 11. leden 2016 0:00

Prague Wine Week 2016 - týden vína v Praze

Od 18. do 24. ledna 2016 proběhne v Praze již osmý ročník festivalu vína Prague Wine Week. Pražské restaurace, vinné bary a vinotéky budou po celý týden nabízet menu s víny a ochutnávky vín. Degustačním centrem festivalu se stane trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská).

Vyvrcholením festivalu bude již devátá Galadegustace medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy v pátek 22. ledna 2016 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro.

 

Více na www.pww.cz.

 

Wine & Food tandemy

 

Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, se spojí s vybranými restauracemi a nabídnou menu s víny, tzv. „Wine & Food tandemy". Například v Café & Restaurant Slavia - Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2, Praha 1), připraví šéfkuchař František Škabroud menu, snoubené s víny nejlepšího vinařství Prague Wine Trophy 2015, VINSELEKT MICHLOVSKÝ.

 

Všechna vína byla oceněna velkou zlatou nebo zlatou medailí a vybral je osobně Miloš Michlovský. Malostranská Beseda na Malostranském náměstí 35 nabídne tříchodové menu s víny CHATEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, druhého nejlepšího domácího vinařství Prague Wine Trophy 2015.

 

Restaurace Le Grill hotelu The Mark v Hybernské 12 nabídne tříchodové menu s víny třetího nejlepšího domácího vinařství, Vinařství Štěpán Maňák. Menu připraví šéfkuchař Ondřej Koráb. Restaurace Eska v Pernerově 49 v Karlíně, nejnovější přírůstek v rodině podniků Ambiente, bude mít po celý týden v nabídce tříchodové menu s víny z vinařství Víno J. Stávek z Němčiček.

 

Temperamentní restaurace La Boca v Truhlářské, oblíbená milovníky španělských a argentinských specialit, spojila síly s mladou a dynamickou společností DAVINUS, 1. Négociantem v České republice. Vína k menu osobně vybral zakladatel firmy, Mirek Majer, který se přímo podílí na jejich výrobě. Cantina Tuscany Taste v Karlíně (Pobřežní ul. 74) pořádá ve čtvrtek 21. ledna od 16 do 20 hodin degustaci vín za osobní účasti vinařů z medailových vinařství Tenuta il Corno, Il Palagione, Aia Vecchia a Castelvecchio.

 

K ochutnání budou i skvělé italské delikatesy, které na místě připraví toskánský řezník ze Storice Macelleria Ceccatelli z Greve in Chianti. Vinotéka Provinium v Holubicích nabídne po celý týden degustaci medailových vín vinařství Kolby z Pouzdřan.

 

Degustační centrum festivalu

 

V trojici vinných barů Vinograf - Vinograf Senovážné (Senovážné náměstí 23), Vinograf Anděl (Radlická 1C) a Vinograf Míšeňská (Míšeňská 8) bude po celý týden možné ochutnat po skleničkách Championy a devadesátibodová vína Prague Wine Trophy.

 

Prague Wine Trophy 2015

 

Prague Wine Trophy je jedinou soutěží v ČR, která používá srovnávací metodu hodnocení, a hodnotí vína po odrůdách. Devátého ročníku soutěže se zúčastnilo 1242 vín. Zahraničních vín bylo 57 procent a českých a moravských vín 43 procent. V jednotlivých odrůdách bylo uděleno 32 Championů. Medaile si rozdělilo celkem 106 společností, z toho 51 domácích vinařství a 55 dovozců a zahraničních vinařství.

 

 

Nejlepším domácím vinařstvím se stal VINSELEKT MICHLOVSKÝ, na druhém místě skončilo CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a na třetím Vinařství Štěpán Maňák. Ze zahraničních vinařství si nejvíce medailí odnáší kalifornské Francis Ford Coppola Winery, druhá skončila slovenská Karpatská perla a třetí chilské Vina Errazuriz. Mezi dovozci zvítězil Kupmeto CZ, jako druhý se umístil dovozce WINE4YOU a na třetím místě Royal Wine Club. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2015 získal VINSELEKT MICHLOVSKÝ.

 

Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating. Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 19 vinařství (s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů), z toho 16 zahraničních a 3 domácí - VINSELEKT MICHLOVSKÝ, CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a Sonberk.

 

Generálním partnerem festivalu Prague Wine Week je VINOLOK. Partnery festivalu jsou Vinařský fond ČR, RIEDEL a Ticketpro. Mediálním partnerem festivalu je časopis Víno&Styl. Prague Wine Week podporuje Alzheimer nadační fond.

 

www.pww.cz