středa 2. prosinec 2015 0:00

Na co myslí Linda Vojtová rok od zásnub?

Samozřejmě na svou rodinu! Loňský koncert jejího dědečka Vadima Petrova totiž zaznamenal takový úspěch, že se ho s maminkou Táňou Vojtovou rozhodly uspořádat letos znovu. Vadim Petrov je známý pro svou rozsáhlou filmovou a pohádkovou tvorbu, ale je autorem i velkého množství symfonických skladeb.

Linda Vojtová kvůli jedné z posledních organizačních schůzek, která proběhla ve Lvím Dvoře, dokonce přiletěla do Prahy, aby pomohla zařídit vše potřebné.

 

Její zásnuby sice stále platí, ale ani ona, ani její partner Jamison, se kterým žije ve Spojených státech, nedbají na ono pověstné "do roka a do dne". „Na plánování svatby jsme se zatím nedostali. Máme oba hodně práce. Ale ani jeden z nás na to nespěchá. Víme, že to přijde, ale není to pro nás v tuto chvíli to nejdůležitější," svěřila se v úvodu se svým soukromým životem Linda Vojtová. Dále se ale věnovala spíš chystanému koncertu.

 

Připravit koncert ve Smetanově síni zabere několik měsíců každodenní práce. Běžně jsou na to týmy odborníků, ale tady jde spíš o rodinnou akci, kterou zařizují pouze čtyři lidé: Taťána Vojtová, Linda Vojtová, Vadim Petrov a jeho manželka.

 

„Věříme, že Smetanova síň bude letos opět vyprodaná, což u klasické hudby, kterou táta celý život skládal, není vůbec jednoduché zařídit. Ale lidé mají tátu a jeho hudbu rádi, nejčastěji vzpomínají na Krkonošskou pohádku, Nokturno in G a pohádkový seriál o Krtkových dobrodružstvích, který táta obohatil svou hudbou," hýřila optimismem na tiskové konferenci ve Lvím dvoře Taťána Vojtová, která je na hudbu Vadima Petrova, svého otce, náležitě pyšná.

 

Sám Vadim Petrov je z pořádání koncertů a z plánů o jejich pravidelnosti nadšený: „Jsem dojatý a jsem rád, že jsem se toho dožil. Jsem neskutečně šťastný, že má hudba bude žít dál a bude přinášet radost a pohodu všem posluchačům."

 

Hlavní organizátorkou koncertu Vadima Petrova je Taťána Vojtová, ale Linda Vojtová jí denně pomáhá doladit nejjemnější detaily. Většinu práce je topmodelka Linda Vojtová schopná dělat téměř odkudkoliv. Stačí jí k tomu jen její počítač a každodenní telefonáty s maminkou. Díky časovému posunu mezi Amerikou a Evropou si volají každé "americké" ráno, jinak to totiž nejde.

 

„S přípravou letošního koncertu se začalo někdy v únoru, a to už bylo trochu pozdě. Teď už připravujeme hlavně koncerty pro rok 2016 a 2017. Letošní koncert už opravdu jen dolaďujeme," sdělila stále perfektní češtinou Linda Vojtová.

 

Do Čech ale Linda nelítá pouze kvůli pracovním povinnostem. Alespoň pětkrát do roka si najde čas a navštíví svou rodinu, která se v Praze neustále rozrůstá. Každý rok v srpnu přiletí alespoň na dva týdny, vypne a jen si užívá své rodiny a přátel.

 

„Často létám do Prahy i na prodloužené víkendy, když třeba zrovna pracuji v Evropě. Tyhle moje návštěvy však nikdy neplánuji dopředu. Teď tu ale budu téměř tři týdny, právě kvůli organizaci dědova koncertu," řekla krásná, inteligentní a velice schopná Linda Vojtová. Dokonce k tomu všemu i ona ovládá piano, jako její dědeček: „Hře na klavír jsem se věnovala devět let, ale bohužel jsem toho už hodně zapomněla. Dávám si jako předsevzetí, že se příští rok naučím alespoň jednu dědovu skladbu," prokázala svou cílevědomost a všestranné nadání Linda Vojtová.

 

Kdo ví, třeba příští rok na koncertě zazní jedna ze skladeb Vadima Petrova právě v podání jeho vnučky Lindy Vojtové. Ale nepředbíhejme. V letošním roce zazní skladby zatím v podání Orchestru Pražské konzervatoře, dirigovat bude Miriam Němcová.

 

Koncertem bude opět provázet moderátor Alfréd Strejček. Vadim Petrov, Linda Vojtová i Taťána Vojtová budou na koncertě přítomni. Téměř vánoční koncert si ale nenechají ujít ani další známé osobnosti. V publiku usedne například Leoš Mareš, Pavlína Němcová, Petr Štěpánek, Jaroslav Svěcený, Helena Vondráčková a další.

 

Fanoušci hudby Vadima Petrova, kterých má skladatel mnoho i mezi mladými lidmi, jsou nadšeni a pokud budou kupovat lístky tímto tempem, Smetanova síň Obecního domu bude brzy vyprodaná.

 

„Myšlenka pořádat koncerty vlastně vznikla u tátových fanoušků. Mnoho se jich začalo ozývat s přáním, aby zazněly právě jimi vybrané skladby. Když jsme se pak začali probírat hlavními melodiemi, uvědomili jsme si, že by byla opravdu škoda, aby tátova hudba odumřela s každým filmem, který se již nebude v televizi reprízovat," uvedla Taťána Vojtová. Letošní koncert se bude konat ve Smetanově síni Obecního domu 7. 12. od 19:30. 

 

Foto: archiv Lindy Vojtové a Vadima Petrova, www.petrovmusic.com