středa 8. březen 2017 0:00

Helena Houdová na Sumatře: vykupováním stromů pomáhá zachránit život v indonéské džungli

Helena Houdová, hvězda světového modelingu – dnes už především matka a spirituální žena, spojila své jméno s unikátním česko-indonéským projektem Green Life. Na ostrově Sumatra se s dalšími dobrovolníky snaží udržet při životě deštné pralesy a kriticky ohrožená zvířata tím, že vykupuje stromy, které by jinak vypálili investoři a místo nich vysázeli lukrativní palmu olejnou.

K záchraně největší suchozemské „továrny“ na kyslík Helenu přizvala česká organizace Spolek Prales dětem, která je autorem projektu Green Life.

 

Týden v sumaterském pralese bez elektřiny, mobilního spojení a bez připojení k internetu. Obklopená jen panensky krásnou přírodou, vzácnými zvířaty a vodopády, v nichž je voda tak čistá, že se dá pít. Nad tím vším by dnes Helena Houdová mohla sotva žasnout, nebýt nadšenců z české neziskové organizace Spolek Prales dětem. Ti totiž už sedm let usilovně pracují na záchraně deštného pralesu Leuser na hranicích s národním parkem Gunung Leuser v provincii Severní Sumatra, kde vytvořili první českou přírodní rezervaci.

 

„S nejstarším synem Darienkem jsme se vydali do džungle na Sumatře, protože už odmala mám silné propojeni se stromy. Zajímalo nás, jak můžeme ovlivnit pálení a kácení pralesů kvůli produkci palmy olejné nebo kaučuku. Projekt Green Life nám učaroval a nabídl jednoduché řešení. Za každých 27 korun lze koupit jeden strom, který se tak zachrání od komerčního kácení,“ uvádí Helena Houdová.

 

Přírodní rezervace má dnes 90,5 hektarů a neustále se rozrůstá. Také díky Heleně a jejím třem dětem. „Putování sumaterskou džunglí bylo pro nás velmi intenzivním zážitkem. Zažili jsme dvouhodinový pochod řekou a slyšeli noční tanec zvířat, která se díky Green Life vrátila do svého domova, včetně sumaterských tygrů, orangutanů a slonů. Mé tři děti se nakonec rozhodly, že místo hraček si za našetřené peníze koupí každý 33 stromů,“ říká Helena Houdová. A přitom dodává: „Na webu www.pralesdetem.cz můžete takto podpořit záchranu života na Sumatře i vy.“

 

Proč jsou pralesy tak důležité i pro obyvatele České republiky?

 

Deštný prales představuje největší suchozemskou přírodní „továrnou“ na kyslík ve světě. Jen pro představu – 10 m² pralesa vyprodukuje denně kyslík pro 90 lidí. Tvoří se v něm voda a světová oblačnost, která je důležitá pro udržení stabilních klimatických podmínek. Žije tu a roste více než 50 % všeho živého a zeleného na Zemi. Ničením pralesů ve jménu ekonomiky dochází k nezvratným škodám, které se dotýkají každého obyvatele planety. I lidí z tak vzdálené země, jako je Česká republika. Projekt Green Life a Helena Houdová se snaží tuto situaci zvrátit.

 

Více o projektu na www.pralesdetem.cz