úterý 14. červen 2016 0:00

7. ročník celonárodní soutěže Žena regionu má svou absolutní vítězku, stala se jí Lenka Klasnová

Veřejně prospěšná soutěž Žena regionu zná svou vítězku. Prestižní ocenění získala díky největšímu počtu hlasů široké veřejnosti zakladatelka Nadačního fondu Šance onkoláčkům Lenka Klasnová z Plzeňského kraje. Celonárodní soutěž Žena regionu se uskutečnila pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky a Asociace krajů České republiky.

Slavnostní galavečer proběhl v pátek 10. června v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu České republiky za účasti předních představitelů politické i společenské scény, partnerů i zástupců soutěže.

 

Letošní absolutní vítězka soutěže Lenka Klasnová má za sebou strastiplnou, ale velmi odhodlanou cestu. V devíti měsících jejímu synovi Matyášovi lékaři zjistili rakovinu. Dávali mu jen čtyřprocentní šanci na život. „Byl to pro nás šok, ale rozhodli jsme se to s rodinou nevzdat, bojovat a postavit se zpět na nohy," vysvětlila Lenka. Podle jejích slov následovalo pro rodinu velmi těžké období.

 

„Léčba byla zatěžující pro všechny nejen po psychické a fyzické stránce, ale dost to poznamenalo i finanční situaci rodiny," popsala Lenka. Výborně prý tehdy zafungovala rodina a blízcí. Společně se rozhodli pro chlapce uspořádat benefiční koncert, aby shromáždila dostatek finančních prostředků pro jeho léčbu. Jednoho večera se pódium přeštického divadelního sálu proměnilo v centrum místního kulturního dění a vystřídala se na něm řada místních, ale i slavných jmen.

 

Benefici podpořila například Dáda Patrasová, Eva Pilarová, Marek Ztracený, Hana Křížková nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. Večer nakonec vynesl finanční příspěvek přesahující sto tisíc korun, které putovaly na Matyáškovou léčbu. Kromě povedeného večera se pak jednoho dne rodina po dvou a půl letech léčby dočkala i radostné zprávy o synově uzdravení. Tím však Lenčin příběh nekončí. Po své strastiplné zkušenosti nezanevřela a s kamarádkou Ladislavou Blumelovou založila Nadační fond Šance onkoláčkům. Ten od konce roku 2014, kdy jej Lenka s Ladislavou založily, stihl pomoci či zprostředkovat podporu pro 130 dětí v onkologické léčbě a skoro 40 dalších s jiným vážným onemocněním.

 

Galavečera se zúčastnila řada významných osobností

 

Slavnostní galavečer, který byl vyvrcholením 7. ročníku soutěže, se uskutečnil v prostorách Senátu Parlamentu České republiky za účasti řady významných osobností české politické i společenské scény. „Jsem velmi ráda, že jsme tuto akci mohli hostit na půdě Senátu PČR a pozvali sem všechny vítězky regionálních kol," uvedla místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská, která je zároveň ambasadorkou projektu Žena regionu. Ze setkání s finalistkami měl radost i místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Zdeněk Škromach: „Bylo mi velkou ctí se potkat se všemi dámami, které za sebou mají neuvěřitelné projekty a aktivity. Všechny mají můj velký obdiv a především poděkování."

 

Akce se zúčastnily také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tominová a Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj. Obě ve svých proslovech apelovaly za větší zapojení žen v politice. „Jsem reprezentantkou poměrně nízkého procenta žen v české politické scéně, je proto velmi příjemné vidět v jeden moment tak vysokou koncentraci velmi schopných a šikovných žen právě na půdě Senátu PČR," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

 

„Větší počet žen v politice je více než vítán. Právě ženy ji dokáží dát více lidskou tvář a zároveň ukázat dostatek pokory a píle," zmínila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tominová.

 

Na slavnostní akci nechyběla ani eurokomisařka Věra Jourová a řada dalších významných hostů. O hudební vystoupení se postarala operní pěvkyně a sólistka Národního divadla Praha Andrea Kalivodová i nově vzniklé trio operních pěvkyň Opera DIVAS ve složení Andrea Kalivodová, Pavlína Senič a Tereza Mátlová. Večerem provázel moderátor Libor Bouček.

 

Cena odborné poroty a ambasadorek a Cena Senátu Parlamentu ČR

 

Během večera byla vyhlášena kromě absolutní vítězky také Cena odborné poroty a ambasadorek a Cena Senátu Parlamentu České republiky. První titul si odnesla Marie Gregorová z Kraje Vysočina, která je zakladatelkou obecně prospěšné společnosti Sdílení, která poskytuje sociální a zdravotní služby rodinám pečujícím o své blízké (seniory a vážně nemocné) v domácím prostředí. Organizaci ve svých 54 letech doslova vydupala za země. Hlavní motivací pro ni byla inspirace ze zahraničí a hlavně vlastní několikaletá zkušenost s péčí o maminku, kdy na vlastní kůži poznala, s jakými problémy se pečující osoby denně potýkají.

 

Cenu Senátu Parlamentu ČR pak získala Ivona Baklíková z Pardubického kraje, která od roku 2004 pracuje v sociální oblasti a věnuje se převážně cílové skupině osob, které jsou ohroženy sociálním vyloučením. V rámci Centra na podporu integraci cizinců, které až do odchodu na mateřskou dovolenou vedla, napomáhala k integraci cizinců do společnosti například pořádáním kurzů českého jazyka, spoluprací s velkými firmami, právním a sociálním poradenství nebo pořádání večerů na téma různých zemí světa.

 

Cílem projektu Žena regionu je ocenit úsilí výjimečných a obětavých žen

 

Soutěž Žena regionu patří všem ženám, které svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. „Nejedná se přitom jen o veřejně známé osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Právě pro ně vyhlašujeme již sedmým rokem celonárodní soutěž, jejímž cílem je ocenit úsilí těchto mimořádných žen a zviditelnit jejich práci a výsledky," uvedla zakladatelka projektu Denisa Kalivodová z pořádající agentury Prime Communications.

 

Více na www.zenaregionu.cz.

 

Regionální vítězky 7. ročníku soutěže Žena regionu:

 

Praha

Zuzana Daušová, zakladatelka neziskové organizace Helppes

Středočeský kraj

Petra Janatková, asistentka v obchodě s automobily a charitativní pracovnice

Ústecký kraj

Jitka Reineltová, pracovnice vězeňské služby a bojovnice za lepší péči o děti se svalovým onemocněním

Liberecký kraj

Věra Strnadová, dobrovolnice věnující se bourání bariér a zlepšování života neslyšících

Karlovarský kraj

Marie Lokingová, provozovatelka psího útulku

Pardubický kraj

Ivona Baklíková, vedoucí Centra na podporu integrace cizinců v Pardubickém kraji

Plzeňský kraj

Lenka Klasnová, zakladatelka Nadačního fondu Šance onkoláčkům

Jihočeský kraj

Vanda Polívková, ředitelka Centra Bazalka – stacionáře pro děti s těžkým zdravotním postižením

Kraj Vysočina

Marie Gregorová, zakladatelka obecně prospěšné společnosti Sdílení poskytující sociální a zdravotní služby rodinám pečujících o své blízké v domácím prostředí

Jihomoravský kraj

Julie Bienertová – Vašků, lékařka a vědecká pracovnice

Olomoucký kraj

Hana Pokorná, učitelka a zakladatelka čajové kultury v České republice

Moravskoslezský kraj

Renáta Staňková, speciální pedagožka věnující se handicapovaným dětem

Zlínský kraj

Michaela Mikulenková, zakladatelka projektu „Životní příběhy známých i neznámých" a podporovatelka handicapovaných občanů

Královéhradecký kraj

Dagmar Honsnejmanová, knihovnice a kronikářka

 

O soutěži:

 

Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky a Asociace krajů ČR. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s. r o.