úterý 29. březen 2016 0:00

Simona Krainová předávala Oscary!

Zlatá ocenění, VIP osobnosti, krásné šaty, přepychová atmosféra. Účast na známém udílení cen byla pro Simonu výzvou. Měla tu čest předat osobně výherci prestižní cenu. Samotný potlesk přítomných se však mísil se štěkotem přihlížejících chrtů. Nejednalo se totiž o americké Oscary, jak jste si možná mysleli, nýbrž chrtí Oscary v Greyhound Parku Motol.

Tato velkolepá událost ale má s tou americkou mnoho společného. Vítězný chrt například také přijíždí v limuzíně a na vyhlášení cen kráčí po červeném koberci za nekončícího cvakání fotoaparátů. Lze tedy vidět jistou paralelu, pouze s rozdílem, že si sošky nepřebírá samotný výherce, nýbrž jeho majitel. Mimo dohled veřejnosti jsou závodní chrti velmi hýčkaní a mají nadstandardní péči, o které se mnohým z nás může jen zdát.


Komfortní život je podmínkou, stejně jako nejlepší dostihová dráha či prvotřídní strava, aby pak zaslouženě stali na stupních vítězů.

Ceny letošním chrtím výhercům předávali se Simonou Krainovou také Filip Čapka, Elis, Eva Hrušková, Kateřina Klausová, Kristina Kloubková, Jan Přeučil, Vlastina Svátková, Barbora Šporclová Kodetová, Pavel Šporcl a Richard Tesařík, Lešek Wronka s chotí Halinou Mlynkovou.

„Vypadají vznešeně, chytře a jsou rychlí", vyjádřila se k závodním greyhoundům Kristina Kloubková, která si užívala atmosféru Greyhound Parku Motol. „Vůbec jsem netušila, jak rychle dokáže chrt běžet. Na internetu jsem zjistila, že běží 65 km v hodině. Stejně jako kůň! Když to poměřím s jízdou v autě, tak dokáže běžet opravdu rychle," nevěřícně dodala, „Je vidět, že jsou stejně soutěživí, jako my, lidé."

Na chrtích závodech bylo mnoho známých tváří poprvé. Jednou z nich byla například Vlastina Svátková, pro kterou byl závod chrtů takovou vzpomínkou na jejího 13 letého italského chrtíka. Moc se na něj těšila a komentovala jej slovy: „Závod greyhoundů se mi moc líbil! Je vidět, že závodění je opravdu baví, a že je do toho nikdo nemusí nutit."

 

Mezi celebritami po závodě vypukla horlivá debata o objektu, za kterým chrti celý závod běží. „Už to mám! Je to elektrická veverka," zvolala Vlastina Svátková a pobavila tak ostatní tipující. Předem připravená Kristina Kloubková ji ale poučila, že umělý objekt je ve tvaru mývala, protože původního králíka italští chrtíci rozkousali.

Chrtí závodníci, greyhoundi, se podílejí nejen na úsměvech rozněžnělých fanoušků tohoto plemene, ale i na pomoc potřebným. Již tradičně se vítězný chrt vzdá vítězné odměny a prostřednictvím svého zástupce předává šek na 100.000 Kč, který každoročně putuje na charitu. „Neblahé osudy jiných nám nejsou lhostejné, a proto na charitu myslíme, a pokud můžeme, pomůžeme,"komentoval předávání šeku zástupce majitele závodiště Zdenek Grondol. Letos si šek přebírala Simona Krainová, zastupující svou Nadaci Antonika, která se zaměřuje na pomoc seniorům.

 

„Všichni chceme žít dlouho, ale nikdo nechceme být starý. Jedna z cest, jak stárnutí přijmout, je určitě radost v životě. Proto moje nadace má tak zdánlivě obyčejné téma. Věřím ale, že prožívat radostné stáří je důležité," odpověděla na otázku, proč se věnuje seniorům.

 

„Ráda bych poděkovala chrtům a jejich majitelům za velkou podporu a za to, s jakou radostí podpořili moji Nadaci Antonika. Když jsem viděla tyto majestátní psy, s jakým nadšením závodí, věřím, že radost do života je naše společné motto", vyjádřila se Simona Krainová.

Na této velkolepé události nechyběla patronka udílení cen Zlatý chrt Heidi Janků, která, jako každý rok, obohatila program o píseň věnovanou chrtům. „Je to krásné, ušlechtilé plemeno. Vždy mě uchvátí pohled na jejich šlachovité, vysportované tělo. No a vidět chrtí závody zblízka je taky nezapomenutelný zážitek", vychvaluje chrty Heidi Janků.

Do tohoto chrtího šampionátu se na počátku dostihové sezóny 2015 kvalifikovalo celkem 21 závodních greyhoundů, což je více než minulý rok. Každým rokem závodí v seriálu závodů ČGDF kolem 20 greyhoundů, což je číslo obdobné jako u pilotů Formule 1, a po celou sezónu sbírají za svá umístění v jednotlivých závodech body, stejně jako piloti Formule 1.

I když není chrtí dostihový sport v České republice stále dostatečně znám, těší se nejen vzrůstající popularitě, ale i moderně koncipovanou dráhou, která nemá v Evropě obdobu. „Greyhound Park Motol je jediné chrtí závodiště v Evropě, které má dostihovou dráhu, na které může běžet v jednom dostihu až osm závodníků najednou", vysvětluje zástupce majitele závodiště a předseda České Greyhound Dostihové Federace (ČGDF) Zdenek Grondol.

 

Greyhound Park Motol má kromě unikátního chrtího závodiště také spoustu možností, jak zde můžete strávit příjemný den plný zábavy s kamarády či rodinou.

Uvnitř samotného závodního okruhu pro chrtí dostihy se nachází dráhy pro motokáry, minibiky a šlapací čtyřkolky. Po těchto aktivitách si můžete oddychnout třeba ve vyhlášené restauraci s nádherným výhledem na celou pláň obklopenou věncem zelených svahů.

Letošní rok byl oproti předchozímu netradiční hned v několika ohledech. Největší senzací bylo zřízení nového titulu Par Excellence za čtyři vítězství v řadě, které bylo s velkou slávou uděleno chrtí dámě Queen Vuitton. Ta se může pyšnit vlastním fan clubem, který vznikl spontánně a poznáte je dle barvy typické pro tuto chrtí šampiónku - růžovou.

 

A zajímavostí také je, že oba Zlatí chrti – Mistři, tedy Moët a Chandon jsou sourozenci, které pokřtila sama patronka Zlatého chrta Heidi Janků. U posledních dvou zmíněných je tedy patrné, že geny v této soutěži hrají opravdu velkou roli.

Sošku zlatého chrta za vítězství v dostihovém šampionátu převzali tito závodní greyhoundi:

- v kategorii Classic - Lady: získává titul: Zlatý chrt – Mistr fenka Chandon, (celým jménem Kinloch Chandon) majitele Daniela Želinského

- v kategorii Classic - Sir: získává titul Zlatý chrt – Mistr pes Moët, (celým jménem Kinloch Moet) majitele Daniela Želinského

v kategorii Sprint – Lady: získává titul Zlatý chrt – Par Excellence fenka Vuitton (celým jménem Queen Vuitton) - majitelky Jarmily Grondolové

- v kategorii Sprint – Sir: získává titul Zlatý chrt – Vítěz pes jménem Ralph (celým jménem Sky Ralph) – majitelky Natalie Rayen

www.cgdf.cz

www.greyhoundpark.cz/

 

Foto: Česká Greyhound Dostihová Federace