středa 9. říjen 2019 0:00

Aby sušení nebylo mučení aneb tři kroky ke zdravějším vlasům

Asi každý z nás touží po upraveném zevnějšku, se kterým by se nemusel na veřejnosti stydět. Hlavně ženy přitom velmi často bojují s maličkostmi, které pokud nejsou perfektní a přesně dle představ, narušují jejich přirozené sebevědomí a mají vliv i na výslednou náladu.
A jedním takovým nedostatkem bývají zpravidla vlasy, které se na finálním looku podílejí nejvíce, proto byste měli jejich údržbě věnovat dostatečnou pozornost. Jak mít tedy účes jako filmová hvězda?

 

Odpověď je prostá - vše začíná u správného sušení. Že je to příliš banální? Opak je však pravdou, neboť správné fénování, které vaše vlasy promění v lesklou a zdravě vypadající hřívu, vyžaduje více než jen šikovné ruce. S trochou cviku, rutinní péče a trpělivosti to však zvládne každý!

 

Dopřejte si ranní kávu

 

Jste-li zvyklí provádět vlasovou údržbu po ránu, pak se možná velmi často odehrává ve zběsilé rychlosti. Není se proto čemu divit, že ani výsledek není stoprocentní a vy se tak často musíte spokojit s kompromisem "ono si to během dne nějak sedne". Pokud však toužíte vycházet každé ráno ze dveří jako hollywoodská hvězda, vyhraňte si pro své vlasy dostatek času.

 

"Základ každého vysoušení tvoří samovolné prosychání vlasů. V praxi to znamená, že byste své vlasy měli ještě ve vaně zbavit přebytečné vody opatrným promačkáním. Jemné zacházení je přitom prioritou číslo jedna, neboť mokré vlasy jsou mnohonásobně náchylnější k mechanickému poškození," varuje odbornice na vlasovou péči Renáta Gacková. Poté vlasy zabalte do suchého ručníku a nechte proschnout alespoň 10 minut, během kterých se můžete zabavit třeba ranní kávou.

 

Postupujte systematicky

 

"Nejčastější chybou, se kterou se u svých klientek setkávám, je nedostatek informací o tom, jak by mělo správné fénování probíhat. Většina totiž žije v domnění, že vlasy postačí bezprostředně po umytí v předklonu vyfénovat a tím celý proces končí," popisuje Gacková. "Správné vysoušení se však neobjede bez kvalitní vlasové kosmetiky a důležitou úlohu hraje i zvolený postup a samotný fén," dodává.

 

Proto je důležité vyvarovat se základních chyb a vytvořit si harmonogram, který budete v rámci fénování dodržovat. "Před použitím fénu používejte vždy thermo sprej jako ochranu proti vysokým teplotám, ze své praxe mohu doporučit termoaktivní sprej. Ten nanášejte po celých délkách nebo pouze do konečků dle typu vlasů a následně je rozčešte hřebenem s širšími zuby. Pokud se vám vlasy po umytí často cuchají, používejte kromě klasického kondicionéru jeho bezoplachovou verzi," radí dále Gacková.

 

S horkým vzduchem opatrně

 

Následně již můžete přistoupit k samotnému fénování. Nejlepších výsledků dosáhnete za použití fénu s nastavitelnou teplotou a několika rychlostními fázemi, přičemž teplotu nastavujte vždy takovou, která bude příjemná pokožce hlavy. Každá vyšší teplota by mohla narušit strukturu vlasů a docházelo by tak k jejich zbytečnému přesoušení a oslabování. Také vzdálenost, ze které vlasy foukáte, je důležitá, a neměla by být menší než 20 cm.

 

Při fénování postupujte od kořínků ke konečkům a za pomoci plochého kartáče sušte vlasy pramen po prameni na opačnou stranu, než je jejich přirozené položení. Nikdy však vlasy nefénujte v předklonu, proti směru růstu anebo proti chodu hřebenu - mohlo by tak dojít k otevření šupinek na povrchové fázi vlasu a výsledný účes by tak postrádal uhlazenost a lesk. Na závěr uveďte vlasy za pomoci kulatého kartáče do požadovaného tvaru a zrychla je profoukněte studeným vzduchem, který rozpálené vlasy zchladí a zafixuje.