čtvrtek 8. září 2016 0:00

Re-Kånken – designový batoh vyrobený z recyklovaných PET lahví

Švédská společnost Fjällräven již více než 50 let vyrábí produkty pro pobyt v přírodě – stany, batohy, dětské, dámské i pánské oblečení apod. Během této doby se několik výrobků stalo klasikou. Patří mezi ně i batoh Kånken, který léta využívají školáci i turisté. Nyní přichází na trh nová verze batohu Kånken - Re-Kånken, který je vyroben z 95 % z recyklovaných materiálů a sám je také recyklovatelný.

„Výrobu Re-Kånkenu jsme od začátku pojali trochu jinak, tedy kromě klasického designu, u kterého jsme zůstali. Výzvou bylo dosáhnout co nejmenšího negativního vlivu na životní prostředí, ale přitom stále vyhovět požadavkům na odolný a funkční výrobek," říká Neal Fernandez, produktový vývojář a muž, který stojí za projektem Re-Kånken.

 

Celá výroba batohu Re-Kånken je co nejvíce šetrná k životnímu prostředí. Každý Re- Kånken je vyroben z jedenácti PET lahví, při jejichž zpracovaní vývojáři značky Fjällräven kontrolují, zda byly lahve opravdu použité a zda pocházejí z recyklačních center..Při procesu barvení se využívá metoda SpinDye, kdy se barvivo přidává do procesu během stáčeni polyesterových vláken do příze, barva se tak dostává přímo do jádra příze a díky tomu lépe drží a nevybledne na slunci tak snadno.

 

Hlavní výhodou metody SpinDye je pak její minimalizovaný negativní dopad na životní prostředí, neboť se díky tomuto procesu barvení v porovnání s výrobou konvenčně barveného polyesteru využije při výrobě 1 kg recyklovaného polyesteru o 75 % méně vody, o 67 % méně chemikálii a o 39 % méně energie.

 

Batoh Re-Kånken má jednoduchý nadčasový design, je lehký a také velmi odolný.

 

• Klasicky veliký Re-Kånken je vyroben z 11 vyřazených PET lahví, zatímco Re-Kånken Mini z 9 PET lahví

• Látka, pásky a podšívka jsou vyrobeny ze stejného vlákna

• Byl použit jediný materiál, což usnadňuje recyklaci výrobku na konci jeho životního cyklu

• Velká hlavní kapsa s velkým otvorem na zip

• Dvě boční kapsy a kapsa na zip na přední straně

• Vnitřní zadní kapsa s odnímatelnou podložkou na sezení

• Uvnitř ID štítek

• Nastavitelné ramenní popruhy a rukojeť v horní části

• I Re-Kånken Mini má nastavitelné ramenní popruhy, díky kterým je přizpůsobitelný různým velikostem zad

 

Od letošního srpna je Re – Kånken k dostání i v našich obchodech.