středa 18. červen 2014 0:00

ROYAL navrací do Prahy jedinečnou atmosféru První republiky

Nový multikulturní podnik ROYAL se slavnostně otevřel na pražských Vinohradech v prostorách Maceškova paláce, tedy v budově, kde dříve sídlilo legendární kino Bio Illusion. Součástí ROYALu je i výstava s předměty hereckých hvězd První republiky.

royalrestaurace

Nový multikulturní podnik ROYAL se slavnostně otevřel na pražských Vinohradech v prostorách Maceškova paláce, tedy v budově, kde dříve sídlilo legendární kino Bio Illusion. Součástí ROYALu je i výstava s předměty hereckých hvězd První republiky.

Od Macešky k Bio Illusion – historie kina v Maceškově paláci

* Původně chtěl pan Maceška v novém paláci vybudovat divadlo, nakonec se však rozhodl pro kino. Tento koncept mu přišel modernější, a tím i vhodnější pro danou dobu.

* Slavnostní otevření kina proběhlo 27. srpna 1929. Původní kapacita činila více než 900 diváků. V době před otevřením kina Maceška bylo na Královských Vinohradech celkem pět kin. Téměř současně byla otevřena ještě dvě další kina – Beránek v hotelu v Bělehradské ulici a Hasičský dům v Římské ulici – ve druhé polovině roku 1929 tak bylo na Královských Vinohradech již 8 kin. Kino Maceška bylo na svou dobu velmi moderní, například bylo možné předplatit si zde lóži na celý rok dopředu.

* Na základě dekretu prezidenta republiky z 11. srpna 1945 byla všechna kina znárodněna a kino Maceška připadlo národnímu podniku Československý státní film, Filmový podnik hlavního města Prahy.

* Přesně 19 let po svém otevření, tedy 27. srpna 1948, bylo kino Maceška přejmenováno na „Bystrica“ – původní název příliš připomínal rodinu zakladatele, což se režimu nelíbilo. Později bylo kino ještě jednou přejmenováno, a to na „Illusion“. Tento název ho pak provázel po dlouhá léta.

* Kino ve vlastnictví Filmového podniku hl. m. Prahy dlouhá léta upadalo, mírného oživení se dočkalo až během sedmdesátých let, kdy se provozní stala Zita Kabátová, díky níž se v kině začaly promítat kvalitní filmy a probíhaly zde besedy s jejich tvůrci a herci.

* Po roce 1989 bylo kino nadále provozováno Filmovým podnikem hl. m. Prahy, a to až do poloviny roku 2001.

* Krátce poté dostala rodina lukrativní nabídku pronajímat prostory jako kasino, což odmítla. V roce 2002 byl zahájen provoz kina nadále pod názvem Bio Illusion, novým provozovatelem se stal producent Miloslav Šmídmajer.

* Provoz kina byl ztrátový. Městská část Praha 2 se na jeho provozu odmítala dlouhodobě podílet, proto byl k 31. lednu 2006 provoz ukončen. Posledním promítaným filmem byl snímek Marie Poledňákové „Jak se krotí krokodýli“, jenž zde měl svou premiéru.

* V roce 2006 se novým nájemcem stal herec Pavel Trávníček, který v něm otevřel multifunkční prostor s názvem Theatre Illusion Biograf. Trávníček zde zůstal do roku 2008, kdy své uskupení přejmenoval na Divadlo Pavla Trávníčka a začal hostovat v Divadle Járy Cimrmana na Žižkově. Dnes Trávníček se svým uskupením působí v Divadle U Hasičů v Římské ulici, tedy nedaleko Maceškova paláce.