středa 6. listopad 2019 0:00

Za vánoční atmosférou a dárky do Divadla Spejbla a Hurvínka

Divadlo Spejbla a Hurvínka pořádá ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 MAP II již druhý seminář pro učitele základních a mateřských škol, který je součástí vzdělávacího projektu Divadlo S+H školám, jenž byl s velkým ohlasem spuštěn na konci minulého roku.

Tento projekt cílí na úzkou spolupráci mezi divadlem a školami. Divadlo nezapomíná ani na blížící se vánoční svátky. Pro malé i velké připravilo řadu oblíbených představení nejen s vánoční tématikou. Pokud chtějí příznivci divadla udělat radost vnoučatům nebo dětem originálním dárkem, na který se nebude prášit na poličce, přijdou si přímo v prostorách divadla na své nejen dárkovými poukazy na vstupenky, ale také spoustou krásných dárků.

 

Úspěšná spolupráce s MAP II Prahy 6 v projektu Divadlo S+H školám pokračuje Tento projekt zahrnuje zážitkové workshopy pro školy, kdy děti dostanou možnost se po vybraných představeních podívat na danou hru z jiné perspektivy a pořádně do hloubky ji prozkoumat. Jeho součástí jsou však také semináře pro samotné pedagogy, které nabízejí učitelům unikátní možnost pracovat s dětmi po zhlédnutých představeních. A právě na těchto seminářích divadlo spolupracuje s Městskou částí Prahy 6.

 

 

„Pedagogové získají metodické vedení, jak uplatnit dramatickou výchovu ve výuce, ale např. také inspiraci, jak připravit pracovní listy pro děti,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka. V listopadu zve Divadlo Spejbla a Hurvínka právě pedagogy na již druhý seminář na téma „Perspektivy a možnosti spolupráce mezi divadlem a školou“.

 

Interaktivní workshop se koná přímo v Divadle Spejbla a Hurvínka 5. 11. 2019 od 15.00. Tématem bude představení konkrétní hry z repertoáru divadla Hurvínek mezi osly a možnosti, jak s ní pracovat, následovat bude i prezentace pracovních a metodických listů školenými lektory. Další setkání proběhnou na jaře a podzim roku 2020. Vánoce se Spejblem a Hurvínkem O Vánocích se mohou příznivci Divadla Spejbla a Hurvínka těšit na spoustu dárečků.

 

Chcete-li udělat radost svým blízkým, kamarádům i známým originálním dárkem, můžete přijít přímo do divadla a zakoupit dárkové vstupenky na představení pro děti i dospělé. Obdarovaný si pak může sám vybrat představení podle svého vkusu, a to až do května 2020. V prostorách divadla však mohou návštěvníci kromě dárkových poukazů zakoupit i množství dárků s motivy oblíbených postaviček Hurvínka, Spejbla, Máničky, Žeryka a dalších, ať už se jedná o plyšové hračky, hrnečky, knihy či loutky.

 

Pro děti či vnoučata se nabízí možnost zakoupit zbrusu nové CD Denisy Kirschnerové Taťuldo, zhasni! Toto CD bylo pokřtěno právě před měsícem, a je tak skutečnou novinkou na trhu. Oblíbení hrdinové se na něm vydávají opět za poznáváním báječným objevů a vynálezů, tentokrát žárovky. Prasklá žárovka způsobí u Spejblů nenadálé pozdvižení.

 

Její výměnu Hurvínkovi a Máničce znesnadní závrať pana Spejbla. Zároveň však odhalí jeho vášeň pro vynálezce a jejich objevy. A tak se spolu s našimi hlavními hrdiny posluchači dozvědí, čemu všemu museli čelit vynálezci Heinrich Göbel, Thomas Alva Edison, František Křižík nebo Nikola Tesla a jakou roli v tom sehrála žárovka. Ještě že paní Kateřina je dáma, kterou nezaskočí vůbec nic, a tak v pravou chvíli najde ve své kabelce vše, co je zapotřebí ke šťastnému vyřešení problému. K dalším úspěšným CD patří vydané rovněž v březnu letošního roku – Hurvínkův kouzelný gramofon.

 

Jedná se o kompilaci těch nejlepších dialogů Spejbla a Hurvínka z celé historie divadla, a nemělo by tak chybět v audiotéce žádného fajnšmekra. Program Divadla Spejbla a Hurvínka na konec roku 2019 V listopadu se mohou děti těšit na hry Hurvínek mezi osly, Hurvínkova Nebesíčka a Hurvínkův popletený víkend. Na přelomu listopadu a prosince pro ně divadlo chystá tematicky hru Hurvínkův Mikuláš a od poloviny prosince se již i Spejbl s Hurvínkem naladí na vánoční atmosféru představením Štědrý den u Spejblů.

 

Konec roku potom bude patřit klasice – Pohádkám pro Hurvínka. Speciální pozvání patří seniorům na hru Dějiny kontra Spejbl, kterou divadlo uvede 16. listopadu od 15 hodin. Také tento rok je Divadlo Spejbla a Hurvínka součástí Noci divadel, a to 16. listopadu se stejnojmennou hrou pro dospělé Dějiny kontra Spejbl, na kterou se mohou návštěvníci těšit od 19 hodin. V prosinci čeká dospělé diváky ještě hra S+H – „Ve dvou se to lépe...“.

 

Víkendové zážitkové workshopy pro veřejnost Workshopy pro děti z mateřských a základních škol se v tomto roce setkaly s velkým ohlasem, a proto divadlo připravilo druhou sérií zážitkových workshopů také pro veřejnost. Dva z nich čekají na malé diváky už v průběhu listopadu, a to 3. 11. a 24. 11. Workshop o délce 45 minut navazuje na představení a hravou formou v duchu dramatické výchovy rozvíjí jeho obsah. Dospělí se workshopů neúčastní.