úterý 30. říjen 2018 0:00

FAMUFEST představuje letošní motiv i znělku

Letošní 35. ročník festivalu studentských filmů FAMUFEST se bude konat začátkem listopadu od 6. do 10. 11. 2018. Ústředním motivem festivalu bude pro tento rok most, symbol, který vyjadřuje hlavní myšlenku FAMUFESTU - spojování, jak fyzické, tak umělecké.

Ředitelka festivalu, studentka 2. ročníku Katedry produkce na FAMU, Adéla Boháčová, k letošnímu motivu FAMUFESTU dodává: „Most je klíčová stavba v celém společenském kontextu. Postavením mostu vytváříme nové cesty mezi dvěma odlišnými elementy. Na mostech se psaly dějiny, vztahují se k nim pověsti, jde o místa bojů. Most stojí na pilířích, které všechny musí být bezchybné. Obdobně funguje nejen tvorba filmu, ale i festivalu.“

 

Primární cíl festivalu je přiblížit studentskou filmovou tvorbu posledního roku široké veřejnosti. Na letošní FAMUFEST se přihlásilo 77 snímků. V tuto chvíli předporota vybírá nejlepší z nich, jenž se budou v soutěžní sekci ucházet o ceny v celkem 15 kategoriích (letos poprvé i cena za nejlepší scénografii). Jednotlivé vítěze vybere porota, v jejímž čele zasedne režisér Hynek Bočan (S čerty nejsou žerty, Přítelkyně z domu smutku, Zdivočelá země), dále dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, producentka Pavla Janoušková Kubečková (Hořící keř), střihač Šimon Hájek (Domestik, King Skate) a filmový teoretik Petr Bilík.

 

Soutěžit se bude také v kategorii pro nerealizovaný scénář, fotografii a intermediální a konceptuální tvorbu. V rámci festivalu se proto v prostorách kulturního centra Letohradská 10 uskuteční i výstava a scénické čtení nerealizovaných scénářů.

 

Celým FAMUFESTEM se od doprovodného programu po dramaturgii jednotlivých filmových bloků prolne téma spojování rozmanitých prvků. Pětatřicátý ročník pojali organizátoři jako oslavu různorodosti a možnosti neškatulkovat.

Vyhlášení výsledků proběhne na slavnostním zakončení 9.11. od 19. hod. v Bio Oku.

 

U příležitosti 100. výročí založení republiky proběhne v rámci programu také sekce „FAMU meets VŠMU“ - pásmo filmů studentů filmové školy v Bratislavě doplněné přednáškami jejich pedagogů.

 

Dějištěm FAMUFESTU se pro tento rok stane Praha 7. Na projekce soutěžních snímků budou moci diváci zajít do letenského kina Bio Oko, nesoutěžní filmy budou k vidění v Kině AVU. Doprovodný

program, od výstav po koncerty, proběhne v Kulturním prostoru Letohradská 10 nebo v klubu Underground 36.

Akreditace je možné zakoupit cca od půlky října v předprodeji na portálu GoOut za 150 Kč. Na místě poté za 200 Kč (studenti a senioři) a 250 Kč (veřejnost). Jednodenní akreditace je za 120 Kč.