čtvrtek 26. říjen 2017 0:00

Muzeum smyslů v Praze otevřelo!

Dlouho očekávané "Muzeum smyslů" konečně získalo povolení k tomu otevřít své brány veřejnosti, a v pátek 20. října 2017 tak dalo v tichosti šanci první skupině složené z přátel a rodinných příslušníků k tomu,  aby se stali prvními návštěvníky, kteří vstoupí do jeho světa senzací a optických iluzí.   
Muzeum, které provozuje tým lidí s rozsáhlými zkušenostmi s provozováním podobných konceptů, se nachází nedaleko Václavského náměstí v Jindřišské 20 na Praze 1,  a poskytuje zážitky, jejichž cílem je probudit smysly a inspirovat každého návštěvníka cítit více, vidět více a dozvědět se více o nevyužitých schopnostech lidského mozku.

 

Návštěvníci muzea vstoupí na místo, které je jak zábavné, tak poučné, úžasné, ale i záhadné, a stejně tak bláznivé, jako i racionální. Prohlídka muzea trvá přibližně 60 minut, nicméně zatímco vyškolení průvodci hosty provedou skrze bludiště různých exponátů a zážitků, všem hostům je ponecháno jejich vlastní tempo, aby si muzeum užili jak moc jen chtějí. 


Standardní prohlídka vede návštěvníky muzea například přes Amesův pokoj, kde mohou během pouhých pár vteřin vyrůst nebo se scvrknout, "Nekonečný disko pokoj", kde si mohou užít chvíli tance a pozorovat hru barev, vůní a odrazů , a další místnosti, které mají za úkol probudit smysly, jejichž existenci si mnohdy ani neuvědomujeme.  


Dejan Grbic, jeden ze tří majitelů projektu, o otevření Muzea smyslů řekl: 
"Muzeum jsme plánovali od naší první návštěvy Prahy v roce 2015, kdy jsme si uvědomili, že takové město s vlastní historií kouzla, iluzí a jiných vzrušujících záležitostí by bylo ideálním místem k otevření našeho dalšího podniku. Objevili jsme budovu v Jindřišské ulici a v červnu 2017 začali s výstavbou,  která byla samozřejmě mnohem komplikovanější než standardní renovace,  a jsme velmi rádi, že jsme byli schopni úzce spolupracovat s majiteli (rodina Baťů) i úřady a otevřít v tak krátkém čase. " 


Grbic a jeho partneři pocházejí původně z Chorvatska a Slovinska, ale kladou důraz na český charakter projektu, což dokazuje i jmenování české ředitelky muzea a dalších osmi českých členů týmu, kteří právě procházejí školením.   


Tvůrci muzea jsou obchodníci s rozsáhlými zkušenostmi v různých oblastech, od výstavby, logistiky až po přímý marketing, on-line obchodování a vedení muzeí. Zatímco dříve spolupracovali na různých projektech, nyní se jedná o jejich první společný podnik. V první fázi plánují intenzivní růst zaměřený na hlavní evropská města před tím, než budou expandovat i na další kontinenty. Po Praze bude následovat otevření muzea v Bukurešti, kde jsou již práce v závěrečné fázi, a zahájení provozu je plánováno na začátek prosince. 


Vstupné do muzea činí pro jednotlivce 290 Kč; speciální sazby jsou k dispozici pro skupiny, školy a další subjekty. Více informací naleznete na http://muzeumsmyslu.cz.